Někteří poslanci se schůze o reformách zdravotnictví nezúčastní

Praha - Na nedělní schůzku zdravotnických odborníků vládních stran, kterou svolal ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) kvůli spornému paragrafu v zákonu o veřejném zdravotním pojištění, zřejmě někteří lidovečtí a zelení poslanci nepůjdou. O nedělní schůzi se prý dozvěděli pozdě a mají už jiné plány, které nemohou zrušit. Informace přinesl deník Právo.

Setkání se nejspíš nezúčastní zelená poslankyně Olga Zubová. Ta zdůraznila, že zdravotní experti, kteří jsou na schůzi pozvaní, se k zákonům vyjádřili opakovaně negativně. Poslanec Ludvík Hovorka (SZ) celou situaci komentoval slovy: „Takovou závažnou věc není možné projednávat v neděli večer, a nejen proto, také kvůli tomu, že nám nedali dopředu písemně, o čem bychom měli jednat,“ řekl Právu poslanec.

„Nevím, co může být důležitější a proč se nemohou zúčastnit. Jednání navíc nechystáme kvůli sobě, ale především kvůli nim,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Jednání má podle něj velmi jasné zadání, a tak účast odborníků není až tak důležitá. Ministerstvo totiž už sestavilo čtyři návrhy definice standardní péče. Zbývá tedy jen vybrat tu nejpřesnější.

Kabinet ve středu schválil tři ze čtyř zásadních reformních zákonů ministra zdravotnictví. Pro čtvrtou normu - novelu o veřejném zdravotním pojištění - mají do pondělního jednání vlády právní experti najít formulaci, která by byla přijatelná i pro koaliční lidovce. KDU-ČSL nevyhovuje definice toho, na co by měli mít pacienti nárok z pojištění a co by měl být nadstandard.

Vydáno pod