Údajný sektář Adam zemřel, soud tak zotročování žen neosvětlí

Brno - Soud už neosvětlí pozadí údajného zotročování starších žen v brněnské komunitě s charakteristikami sekty. Jediný obviněný, domnělý sektář a novodobý otrokář Jiří Adam, podle dnešního vydání Brněnského deníku Rovnost již v říjnu zemřel. Listu to potvrdil Adamův obhájce Igor Andrýsek.

Kvůli vleklé a těžké nemoci sedmasedmdesátiletého Adama brněnský krajský soud odkládal projednávání případu. Adam letos prodělal cévní mozkovou příhodu a těžký zápal plic, na krátko dokonce upadl do kómatu. Poté byl zcela odkázán na pomoc druhých a podle dvou znaleckých posudků by nebyl schopen vnímat smysl soudního jednání.

Adam podle kriminalistů už před lety podnítil vznik izolované sekty, v níž měl roli duchovního vůdce. Kolem sebe shromáždil skupinu několika seniorek. Připravil je o majetek, bral jim důchody a nechal je do úmoru dřít na stavbě vily v Brně i ve vinohradu v Mikulově. Ženy prý bil a trýznil, jejich stravu přirovnali znalci k menáži v koncentračních táborech.

Muži by v případě uznání viny hrozilo až 12 let vězení. V létě jej lékaři na výslovnou žádost manželky převezli z léčebny dlouhodobě nemocných do jeho domu v Mikulově.