Lidovci na schůzku s Julínkem možná nepřijdou

Praha - Nedělní schůzka s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem se zřejmě bude muset obejít bez zelené rebelky Zubové i bez KDU-ČSL. Lidovci podle poslance Ludvíka Hovorky sice dostali od ministra Julínka úpravy, které mají být zapracovány do sporného zákona o zdravotnických službách, obdrželi je ale teprve včera a nechtějí jednat pod tlakem. Hovorka proto dnes ve Studiu 6 na ČT zpochybnil, že lidovci na setkání s ministrem dorazí. Aktivitu projevil lidovecký ministr Miroslav Kalousek, který dnes oznámi, že na pondělní jednání přijde s vlastní definicí.

„Teprve včera večer jsme dostali zapracované znění změn, které se odehrály na vládě a které jsou údajně i z připomínek z Legislativní rady vlády, takže je třeba se podívat na ty změny, jak byly zapracovány,“ uvedl Ludvík Hovorka.

Ústřední problém vidí Hovorka v nedostatečné definici standardní péče. Ta je podle něj příliš obecná a je třeba, aby se konkretizovala. „Není možné jedním paragrafem stanovit, na co má člověk nárok, a na co nemá,“ kritizuje Hovorka návrh zákona. „Dokud nedostaneme přehled, jak je řešena možnost připojištění na nadstandard a především definice standardu v jednotlivých evropských zemích, tak na to jednání nepůjdeme,“ informoval Hovorka.

Hovorka se bojí „průmyslového“ způsobu péče 

Šéf lidovců Čunek přitom ve středu prohlásil, že pokud budou do zákonů zapracovány všechny připomínky, budou pro ně ve sněmovně hlasovat všichni lidovečtí poslanci, což znamená včetně Ludvíka Hovorky. K tomu ale Hovorka říká: „Domnívám se, že to nejde dělat takovým způsobem, jak se domluvilo na vládě, že zákon o zdravotních službách se schválil a bude vytvořen nějaký pozměňovací návrh.“

Dokud tedy nebudou všechny připomínky zapracovány přímo do připravovaných zákonů, nemůže Hovorka nakonec hlasovat ani pro návrhy, které už prošly vládou. Připravují totiž údajně podmínky pro poskytování zdravotnické péče „průmyslovým způsobem“.

Tomáš Cikrt:

„Všechno mají k dispozici a jsou pozváni na neděli. Buď přijdou, nebo nepřijdou.“ 

„Takovým způsobem nelze dělat zásadní změnu zdravotnického práva v České republice,“ prohlásil Hovorka a dodal, že podle něj má s připravovanými zákony zásadní problém alespoň polovina jeho lidoveckých kolegů.  

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta zástupci lidovců dostali vyžádané podklady obsahující navrhované znění zákonů a případné varianty změn. V neděli se podle něj schůzka zdravotnických odborníků vládních stran uskuteční. Vláda totiž ministerstvu jednohlasně uložila, aby setkání uspořádalo. Pro hlasoval i vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek. 
   

S vlastní definicí přijde Kalousek 

V pondělí přinese na vládu vlastní návrh kompromisního znění sporného paragrafu lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek. Základem Kalouskova návrhu je jasné vyjádření v zákoně, že doplatek za nadstandard může být vybírán jen vůči přesně definovanému standardu. Ten by byl zveřejňován ve Věstníku ministerstva zdravotnictví a každému přístupný i na internetu.

Ministerstvo by přitom bylo při definování standardu zdravotní péče ze zákona povinno spolupracovat se Sdružením poskytovatelů zdravotní péče, s odbornými společnostmi, Českou lékařskou komorou, Českou stomatologickou komorou, Českou lékárnickou komorou, profesními sdruženími zdravotnických pracovníků a poskytovatelů péče a se zdravotními pojišťovnami.

Jiří Čunek na tiskové konferenci
Zdroj: ČT24