Jih Moravy vede ode dneška Michal Hašek

Praha - Patrně nejmladším z nových krajských hejtmanů bude dvaatřicetiletý lídr jihomoravské kandidátky ČSSD Michal Hašek, kterého dnes zastupitelé Jihomoravského kraje zvolili nástupcem lidovce Stanislava Juránka. Hašek je znám především ze svého působení v Poslanecké sněmovně, kde je předsedou poslaneckého klubu sociální demokracie. Kromě toho je i stínovým ministrem zemědělství a zkušenosti má i z členství v krajském zastupitelstvu.

Hašek, který byl do sněmovny poprvé zvolen v roce 2002, je předsedou klubu poslanců ČSSD od ledna 2006. O funkci se ucházel už v březnu 2003, tehdy ale byl zvolen místopředsedou. Hašek dostal v tajné volbě na ustavujícím zasedání zastupitelstva 49 z 63 hlasů, koalice ČSSD a ODS disponuje 37 mandáty. Znamená to, že pro Haška hlasoval i někdo z opozice.

Hašek v úvodním projevu řekl, že si toho váží a je to pro něj velký závazek. Poděkoval také prvnímu hejtmanovi kraje Juránkovi, který byl ve funkci osm let. Dal mu repliku historické mapy Moravy a osm láhví vína - prý nejlepších ročníků z let, kdy region vedl Juránek.

Zastupitelé také zvolili náměstky a členy rady. Radu si sociální a občanští demokraté rozdělili v poměru sedm ku čtyřem. Náměstkyní a Haškovou zástupkyní se stala Anna Procházková z ODS, druhým náměstkem je Václav Božek z ČSSD. „Budu pracovat s takovým nasazením jako doposud,“ řekla Procházková, která je známá jako velká zastánkyně staveb silnic v kraji. Na tomto poli se v minulosti střetávala hlavně se zelenými, kteří se ale letos do zastupitelstva nedostali.    

Hašek potvrdil, že se vzdá poslaneckého mandátu 

Hašek dnes znovu potvrdil, že se vzdá svého poslaneckého mandátu. Učiní tak prý, jakmile ve sněmovně dokončí několik záležitostí. Ve funkci chce setrvat, dokud nebude schválen například zákon o převodu Úrazové nemocnice na Brno. Poslanci ho už schválili, nyní ho má projednat Senát a pak případně podepsat prezident. Poslaneckého příjmu se za dobu, kdy bude pobírat příjem za hejtmanství, vzdá a věnuje ho na charitu na jihu Moravy.

ČSSD už vládne s ODS ve čtyřech krajích. Modrooranžová koalice se navíc rýsuje i v Ústeckém kraji. „Nemyslím si, že může dojít k nějakému zásadnímu kotrmelci nebo přemetu,“ myslí si lídr ČSSD na Ústecku Petr Benda. Otevřeně či skrytě s komunisty už vládne ČSSD v pěti krajích.

Hašek vystudoval práva na Masarykově univerzitě v Brně. Podobně jako řada dalších mladých politiků se prakticky nikdy neživil jinak než politikou. V roce 1998 byl ještě jako student zvolen místostarostou obce Drásov na Tišnovsku, odkud pochází. V té době také pracoval jako asistent sociálnědemokratického poslance Zdeňka Koudelky. V roce 2001 byl zvolen starostou Drásova, uspěl i v komunálních volbách o rok později a stal se místostarostou obce, v jejímž zastupitelstvu zasedá dodnes.

Do vyšší politiky vstoupil v roce 2000, když se stal zastupitelem Jihomoravského kraje. V červnu 2002 se prosadil při volbách do sněmovny, uspěl i o čtyři roky později. Ve sněmovně je místopředsedou zemědělského výboru a mimo jiné i místopředsedou stálé komise pro sdělovací prostředky.

V roce 2005 byl Hašek zvolen do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, nyní je jejím místopředsedou.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
Zdroj: ČT24