Soud uznal trojici lidí vinnou z vraždy Němce. Hrozí jim výjimečné tresty

Plzeň - Krajský soud v Plzni uznal trojici mladých lidí vinnou z brutální vraždy německého občana. Výši trestu zatím nestihl oznámit, protože jedna z obžalovaných, osmadvacetiletá Michaela Karbanová, při vyhlašování rozsudku omdlela. Jednání bylo přerušeno, ženu musela odvézt přivolaná záchranná služba. Soud proto jednání odročil na 1. prosince. Trojici hrozí výjimečné tresty.

Soudkyně dnes stačila při vyhlašování rozsudku pouze říci, ze Karbanová, její o rok mladší manžel Filip a známý pětadvacetiletý Miroslav Kozmér jsou vinni. Karbanová se krátce poté, asi deset minut od začátku jednání, sesunula na lavici, justiční stráž jí musela poskytnout první pomoc. Přivolaní záchranáři pak po několika minutách ženu odvezli. „Podle ošetřujícího lékaře je v kolapsovém stavu a není schopná se vyjádřit, zda může probíhat líčení v její nepřítomnosti,“ uvedla soudkyně.

Karbanová podle verdiktu, který soudkyně stačila přečíst, pozvala loni v noci z 1. na 2. června do bytu v Karlových Varech německého občana, a to s úmyslem získat majetkový prospěch. Věděla, že Karban s Kozmérem ho chtějí usmrtit. Muži v bytě na Němce zaútočili. Jeho tělo rozřezali a zabalili do potravinářské fólie a osmi igelitových pytlů. Zakopali je u Krásna na Sokolovsku, věci spálili. Z platební karty vybrali při šesti výběrech přes 40 000 korun, pokusili se prodat jeho vůz v hodnotě 390 000 korun.

Kozmér, který pracoval jako štábní rotmistr u elitní brigády v Žatci, se údajně ke Karbanům dostal jako jejich ochranka. Najali si ho kvůli Robertu Rosenbergovi, u něhož Karban nějaký čas dělal pornoherce. Svůj podíl na vraždě Kozmér popřel, prý jen pomáhal odklízet tělo. Podle verze manželů měl naopak smrt cizince na svědomí právě on.

Němec zemřel na vykrvácení. Kromě zranění na hlavě měl pět bodných ran v hrudníku, tři rány v srdci a utrpěl tržné a řezné rány na končetinách a krevní výrony po těle. Na rozřezání jeho těla se podle soudu podíleli Kozmér s Karbanem, kteří k tomu použili pravděpodobně nůž a sekáček.