Sněhové jazyky a závěje budou komplikovat sjízdnost celý víkend

Praha - Počasí začíná komplikovat sjízdnost silnic a dálnic. Velké problémy měli ráno motoristé na Plzeňsku na silnici I/20 mezi Nepomukem a Měcholupy, kde hustě sněžilo a sníh zůstával na vozovce. Sněží i na dálnici D1 na Vysočině. S vrstvou sněhu na vozovkách musejí řidiči počítat i na Benešovsku, Chomutovsku a také na Chrudimsku, kde se vyskytuje zejména na silnicích nižších tříd. V Krušných horách počítejte i se silným větrem a na vozovkách s ledovkou a sněhovými jazyky.

Příliv studeného vzduchu do České republiky ještě zesílí a sněhové jazyky a závěje se mohou podle meteorologů tvořit až do nedělního večera. Český hydrometeorologický ústav vydal upozornění také na silný vítr a náledí.

Aktuálně platí upozornění na silný vítr pro celou republiku až do sobotních 6:00. Na většině území bude foukat čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti do 36 kilometrů za hodinu, v nárazech a na horách až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor mohou nárazy větru dosahovat až rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu.

Během dnešního odpoledne se na horách a postupně i v polohách přibližně nad 500 metrů začnou tvořit sněhové jazyky, místy i závěje. Mohou vznikat až do nedělních 23:00. Dnes večer a v noci na sobotu se bude na mokrých silnicích tvořit náledí a místy se vyskytnou silné sněhové přeháňky, napadnout může až pět centimetrů za hodinu.