Soutěž na Národní knihovnu končí za tři měsíce

Praha - Soutěž na novou budovu Národní knihovny (NK), na níž doplatil ztrátou křesla bývalý ředitel knihovny Vlastimil Ježek, se zatím rušit nebude. I když se stávající ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) zasazoval o toto řešení, konečné slovo při zrušení soutěže náleží vypisovateli, tedy NK. V jejím čele stojí již dva měsíce Ježkův nástupce Pavel Hazuka, který se ale v současnosti ke zrušení soutěže nechce vyjadřovat. Pokud by se v této záležitosti nic nedělo i příští tři měsíce, soutěž sama skončí.

Lhůta pro zadání projektu vyprší přesně 24 měsíců od vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže, tedy 2. března 2009. V případě nenaplnění této podmínky přejde vítězný návrh zpět do rukou jeho autora Jana Kaplického a NK mu bude muset vyplatit odstupné ve výši odměny za první místo - 160 tisíc eur (asi čtyři miliony korun). I když by Kaplický mohl, nemá v plánu stavět blob po březnovém vypršení soutěže někde jinde než na Letné, pro kterou ho projektoval. Sám se prý smiřuje s faktem, že mu politická situace znemožnila realizaci jeho velkého projektu.

Ředitel NK Hazuka se nemíní ke zrušení soutěže vyjadřovat, protože policie stále vyšetřuje, zda nebyl spáchán trestný čin pletichy při veřejné soutěži. Sám prý vyšetřovatelům poskytuje veškeré požadované dokumenty a čeká na skončení vyšetřování.

Otazník ale pořád visí nad budoucností nové budovy NK po 2. březnu 2009. „Stále platí usnesení vlády z roku 2006 o výstavbě nové budovy NK, to by se muselo zrušit,“ říká Hazuka. Usnesení bylo jedním z posledních kroků sociálnědemokratické vlády. Hazuka tehdy působil na ministerstvu kultury. V roce 2007 přišel do NK, kde mimo jiné měl do letošního ledna na starosti i řešení nové budovy NK. Nedostatek prostoru pro knihovnu má částečně řešit dostavba depozitáře v Hostivaři, kde nyní přikoupila NK pozemky, což ale bylo v plánu dávno před nynější situací kolem blobu a problém s nedostatkem místa to neřeší.