Tajemný muž obviněn kvůli výbušnině na brněnském magistrátu

Praha - Ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) plk. Mgr. Robert Šlachta dnes přišel s novými informacemi o případu výbušniny, kterou loni v březnu museli specialisté likvidovat na brněnském magistrátu. Její případná exploze by údajně měla smrtící účinek do vzdálenosti 400 metrů od epicentra výbuchu. V souvislosti s případem byl obviněn 39letý muž ze Slovenska, který tašku s výbušninou opakovaně kontroloval v nádražní úschovně.

Devětatřicetiletý muž z Nitry byl obviněn z trestného činu z obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování. Ředitel útvaru uvedl, že muž je vyšetřován na svobodě. K vyšetřování sice pravidelně dochází, ale s policií odmítá jakkoli spolupracovat. Obviněný dosud neměl záznam v trestním rejstříku, má však za sebou působení ve vojenských složkách. Za jeho jednání mu hrozí až 12 let vězení.

Muž se měl v průběhu roku 2006 asi čtyřikrát dostavit na brněnské nádraží, aby v místní úschovně zavazadel vyzvedl tašku, zkontroloval její obsah a poté ji opět uložil. Když si posléze pro tašku nikdo delší dobu nepřišel, putovala na oddělení ztrát a nálezů brněnského magistrátu. Tady bylo zavazadlo v březnu 2007 otevřeno a pracovníci museli okamžitě přivolat policejní specialisty k zajištění 5 kilogramů výbušniny. 400 zaměstnanců magistrátu muselo být evakuováno.

V tašce se nacházel mimo jiné neaktivní mobilní telefon, který byl připojen k výbušnině. Oděvy v zavazadle byly na vysokou postavu, proto detektivové ÚOOZ předpokládají, že taška byla určena další osobě. Tajemstvím ale zůstává, k jakému účelu a kým měla být dále použita.

Vydáno pod