Údajný člen Berdychova gangu podezřelý z účasti na loupeži století

Praha - Údajný člen Berdychova gangu Tomáš Půta je podezřelý z účasti na takzvané loupeži století. Při ní bylo v září 2002 z auta bezpečnostní služby uloupeno 153 milionů korun. Žalobci totiž požádají Irsko, aby Půtu vydalo k případnému trestnímu stíhání i pro tento trestný čin. Irský soud letos Půtu vydal k trestnímu stíhání do Česka jen kvůli skutkům spjatým s činností gangu. Za účast na několika loupežích má jít na deset let do vězení.

„Irsko bude požádáno o rozšíření důvodů vydání obviněného v souvislosti s loupeží na Evropské ulici,“ uvedla Zenklová bez dalších podrobností. Pokud irská strana vyhoví, lze předpokládat, že Půta bude kvůli loupeži obviněn. Policisté jej totiž nemohou stíhat za něco, pro co nebyl vydán.

Půtův obhájce Jaroslav Ortman podle svých slov tento krok čekal: „Můj klient popírá jakoukoli účast na loupeži století. Je mi jasné, že policie má zmapován řetěz osob, kteří se podle ní na loupeži podíleli, ale tvrdím, že Půta do tohoto okruhu nepatří.“ Proč by podle Ortmana dělal v Irsku stavebního dělníka, když by měl přístup k tolika penězům z Čech.

Česko chce vydat Půtu i kvůli dalším trestným činům  

Policie kauzu loupeže přitom koncem loňském roku odložila, protože se nepodařilo najít pachatele. Kriminalisté při pětiletém vyšetřování loupeže podnikli na 3000 kroků, kterými se chtěli na stopu lupičů dostat. Výslechy stovek lidí ani informace z podsvětí však tehdy k obvinění někoho konkrétního nevedly.

Česko se na irskou stranu v případě Půty neobrátí jenom kvůli loupeži. Žádost zašle i Obvodní soud pro Prahu 5, který řešil pět let starý případ brutálního útoku na posádku pražské záchranné služby, kterého se Půta podle pravomocného verdiktu účastnil. Soudy mu za to v minulosti vyměřily dvouletý nepodmíněný trest. Česko požádá Irsko o vydání Půty k trestnímu stíhání i kvůli únosu a vraždě podnikatele Václava Skaly, jehož tělo policie dodnes nenašla. 

Jak proběhla loupež století

Vozidlo bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, která právě odvážela ze Citibank a dalších objektů peníze, přepadli na Evropské třídě v Praze 6 dopoledne 16. září 2002. Lupiči byli ozbrojeni a měli výbušninu. Dva z nich byli oblečeni v uniformách zásahové policejní jednotky, jeden byl bez masky, druhý měl přes hlavu pletenou pruhovanou kuklu. Třetí byl v civilu a na hlavě měl karnevalovou masku s gumovým obličejem. Na místě činu stála také bílá felicie s černým nápisem POLICIE. Při přepadení nebyl nikdo zraněn.

Soudní síň
Zdroj: ČT24