Počasí komplikovalo dopravu v celé republice

Praha - Na Vysočině od rána sněžilo, kamiony od poledne komplikovaly dopravu na silnicích z Jihlavy do Havlíčkova Brodu a do Žďáru nad Sázavou. Kolony se tvořily odpoledne před druhou hodinou i na dálnici D1. První sněhová nadílka zasáhla především Havlíčkobrodsko, kde doprava dočasně stála na asi 15 místech, řekl operační důstojník policie. Také na vedlejších silnicích v okolí Hlinska, Králík a Žamberku leží asi centimetrová vrstva sněhu. Nasněžilo také v Krkonoších, na Šumavě a v Krušných horách, kde namrzly silnice. Většina problémů se do večera vyřešila, další ale mohou nastat v sobotu. O víkendu má opět sněžit, navíc začíná provoz v některých lyžařských areálech.

V Krušných horách hustě sněží, tvoří se závěje a náledí

V Krušných horách celý den silně sněžilo. Dnes na některých místech napadlo přes dvacet centimetrů sněhu. Řada vozidel tak uvázla. Nebezpečná situace se vytvořila v pohraničí na silnicích I/7 a I/25. Na nich sníh namrzl a vytvořily se kolony. Dopravu na silnici I/25 zkomplikovala i nákladní auta, která se přes zákaz vydala k hraničnímu přechodu na Božím Daru.

Vysočinu zablokovaly kamiony

Na silnici z Havlíčkova Brodu do Jihlavy zablokovaly čtyři naložené kamiony dopravu v kopci ve 13:15. Už v 10:30 skončila mimo silnici plná cisterna mléka na silnici u Leštiny na Ledečsku. Doprava kvůli sněhové břečce stála také u Zhoře na Jihlavsku. Kolona se rozjela poté, co sypače vozovku posypaly a sníh roztál, popsal policista. Kvůli sněhu se zhruba na hodinu zpomalila doprava také na dálnici D1. Většina vozovek včetně povrchu dálnice D1 je mokrá, místy leží rozbředlá vrstva sněhu. Od rána komplikovala jízdu řidičům Vysočinou snížená viditelnost.

Teploty na Vysočině klesnou k minus sedmi stupňům Celsia 

Ve vyšších polohách Žďárska do 14:00 napadlo čtyři až pět centimetrů sněhu. Hustě sněžit začalo v 11:00. V meteorologické stanici ve Svratouchu teplota vzduchu klesla na 0,3 stupně Celsia. V Kostelní Myslové na Jihlavsku dopoledne napadly asi dva centimetry sněhu a odpoledne se sněžení změnilo v déšť. V půl druhé se krajem přehnala bouřka. Na Havlíčkobrodsku sněžilo od 8:00 do 13:30, o hodinu později už se mezi mraky objevilo slunce. Sněhové srážky se budou ale do večera ještě opakovat a v sobotu ráno podle předpovědi meteorologů klesnou teploty na Vysočině k minus sedmi stupňům Celsia. V noci se může tvořit náledí.

V jižních Čechách sněží a silnice jsou zatím sjízdné

Na většině území jižních Čech sněží, silnice jsou tam zatím sjízdné bez větších problémů. Silničáři vyjeli ráno do terénu ve všech okresech, v některých místech vozovky sypali, zatím ale situaci hlavně monitorují. Teplota je nad nulou, meteorologové ale upozorňují na brzké ochlazení, takže se na silnicích od dnešního odpoledne do sobotního poledne bude pravděpodobně tvořit náledí.

V Krkonoších hustě sněžilo, silničáři se bojí soboty 

V Krkonoších a Orlických horách dnes začalo také sněžit. Na krkonošských silnicích silný vítr začal tvořit sněhové jazyky, pod horami leží na silnicích rozbředlý sníh, a proto řidiči musejí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. Nejvíce dnes nasněžilo na Horních Mísečkách a ve Špindlerově Mlýně, silnice tam ale již jsou protažené. Silničáři ovšem varují před cestami po silnicích v celém okresu Semily. Vážné komplikace mohou v Krkonoších nastat zítra, kdy začíná lyžařská sezona a do hor může dorazit mnoho lidí. Sněžit přitom má intenzivněji než dnes, a to i v nižších polohách.

Na několika místech namrzla večer silnice I/20 na Šumavě. Komunikace byla uzavřena a tvořily se kolony. Slabě dnes nasněžilo také v Orlických horách a na Náchodsku.

Podobné počasí meteorologové očekávají i v příštích dnech. Při vyjasnění a na sněhu mohou teploty klesnout až na minus 15 °C.