Litvínovem se bude zabývat i vláda

Litvínov - Problematickou situací litvínovského sídliště Janov, kde žijí převážně Romové, se bude zabývat vláda. při jednání s vedením města to dnes přislíbil vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ministr dnes uvedl, že v očích místních obyvatel situace eskaluje. Podle něj se zde děje něco mimořádně závažného a jsou ohroženy zdraví i životy občanů.

„Už za několik dní na žádost města situaci projednáme ve vládě. Pokusíme se vytvořit podmínky pro to, aby v Janově mohli v co nejkratší době začít pracovat terénní pracovníci včetně vyčlenění potřebných financí. To zaprvé. Pomoci by měly i peníze z EU v rámci integrovaného plánu rozvoje měst. Každé může v příštím roce získat až 150 milionů korun na opravu panelových domů a revitalizaci sídlišť. Nevzhledná část Janova by tak mohla vypadat stejně kulturně jako ostatní části města,“ řekl Čunek. Poskytnutí financí ale musí být podle Čunka podmíněnou zárukou, že vložené hodnoty nebudou vzápětí opět zničeny.

Litvínovský starosta Milan Šťovíček (ODS) zájem vlády uvítal. Již dříve avizoval, že město na situaci nestačí. Podle něj jde o veliký problém, který si žádá komplexní řešení a plnou spolupráci všech zúčastněných stran.

Čunek rovněž zmínil, že je třeba odsoudit extremisty, kteří do problémových lokalit jen dojíždějí a vyvolávají nepokoje a potyčky. Jejich násilné akce jsou nákladné a nic neřeší. Situace v Janově se vyostřila právě po nájezdu extrémistů z Dělnické strany, jejichž pondělní návštěva města skončila ostrými střety s policií.

V příštím týdnu se do Litvínova chystá i ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ). Ve čtvrtek v Janově uspořádá celodenní jednání pracovní skupiny k problematice romské integrace.

Policisté odvádějí 17. listopadu v Litvínově jednoho z příznivců krajně pravicové Dělnické strany.
Zdroj: ČT24/ČTK