Problémoví pacienti demolují infekční oddělení prostějovské nemocnice

Prostějov - Problémoví pacienti z Olomouce, kteří jsou zde hospitalizováni se žloutenkou, demolují infekční oddělení prostějovské nemocnice. V pokojích už zničili umyvadla i venkovní žaluzie, některé věci dokonce vyházeli z oken. Výjimkou nejsou ani rozbité teploměry, roztrhaná prostěradla a počmárané zdi. Škody už jdou do tisíců, nemocnice proto dnes dopoledne podala oznámení na policii ČR.

„V současné době je na infekčním oddělení hospitalizováno několik dětí ze sociálně slabších a problémových rodin. Tito pacienti jsou agresivní, nedodržují základní hygienické návyky a ničí vybavení pokojů,“ uvedl mluvčí Nemocnice Prostějov Tomáš Želazko. Pracovníci nemocnice už museli ze dvou oken odstranit poničené venkovní žaluzie. Protože děti navíc vylézaly ven, demontovali také kliky.

Podle ošetřujícího personálu pacienti klidně močí v rozích pokoje. Podobný případ už nemocnice jednou řešila. Problémoví pacienti tehdy dokonce káleli do rohů pokojů a na stěny. Uklízečky proto musí na oddělení nejméně desetkrát za den. Sestřičky ani lékaři se k situaci na oddělení nechtějí vyjadřovat. Ředitelství jim to podle jejich slov nepovolilo.

„Navíc budeme muset po odchodu těchto pacientů některé pokoje kompletně vymalovat a dát do původního stavu,“ dodal Želazko. Protože škody na zařízení jdou už teď do tisíců korun, vedení nemocnice se obrátilo na policii. Podle Želazka nemocnice dnes dopoledne podala oznámení na policii ČR, kterou zároveň upozorní, kdy budou tito pacienti propuštěni z nemocnice domů. „Jestliže bychom obdrželi nějaké oznámení na protiprávní jednání, ihned se tímto případem budeme zabývat,“ dodala tisková mluvčí Policie ČR Prostějov Alena Nedělníková.