Potravinové poukázky v Plzni odloženy o rok

Plzeň - Již od Nového roku se měly v Plzni vyplácet místo části peněz ze sociálních dávek v hmotné nouzi potravinové poukázky. Měly, ale nebudou. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž tuto změnu nestačí do konce tohoto roku dořešit, a tak ji o rok odložilo.

Místo peněz měli chudí nově dostávat jakési stravenky. Poukázky na jídlo, které by ti, co dávky zneužívají, nemohli utrácet ve výherních automatech nebo za alkohol. Prozatím se tyto stravenky o rok odsouvají. „Je to rozumný krok, protože vyplácení stravenek od 1. ledna příštího roku by nám přineslo značné problémy,“ přiznává tajemník městského úřadu Rokycany Slavomír Špicl.

Poukázky mají činit 35 až 65 procent z celkové sociální dávky. Jejich plošné vyplácení všem bez rozdílu ale kritici odsuzují jako diskriminaci. Podle nich by měl přímo úřad rozhodovat, kdo dostane do ruky peníze a kdo poukázky, protože by peníze zneužil. „Někteří lidé jsou v naší evidenci krátkou dobu, například dva měsíce, a řada z nich se snaží i ve vyšším věku najít si práci,“ uvádí vedoucí oddělení sociálních dávek Plzeň 3 Alena Vobrubová. „U těch mladých, kteří nechtějí pracovat, problém není, ale u těch starších ano,“ doplňuje její kolegyně Milada Kubernátová.  

Poukázky ale zneužívání dávek nevyřeší úplně. „Určitě je tady předpoklad toho, že vznikne jakýsi trh s poukázkami a někdo se pokusí to využít,“ domnívá se Slavomír Špicl.

Podobný systém poukázek funguje například ve třetím plzeňském obvodu už od devadesátých let. Pokud úřad například zjistí, že děti z rodin, které dávky v hmotné nouzi pobírají, nejsou dostatečně zabezpečené, vystavují rodině poukázku na jídlo a nevyplácí všechny peníze. Prodejci pak úřadu proplatí fakturu, ve které je přesně napsáno, co si rodina nakoupila za potraviny. „Týkalo se to i občanů problémových, například bezdomovců,“ dodává Alena Vobrubová.  

Ti, co pobírají dávky, o stravenky nestojí. Argumentují tím, že si za ně nakoupí jen málokde.