Na horách může začít lyžařská sezona již příští týden

Špindlerův Mlýn/Boží dar/Ramzová - Současné počasí na našich horách výrazně přibližuje termín zahájení letošní zimní lyžařské sezony. Teploty pod bodem mrazu spolu s vydatným sněžením zvyšují optimismus provozovatelů vleků. Ti na mnoha místech pilně zasněžují většinu sjezdovek již od úterý. Na Božím daru v Krušnohoří hodlají zpřístupnit lyžařské tratě o tomto víkendu. Většina českých zimních středisek by měla podle očekávání otevřít své brány během příštího týdne.

Vlekaři v nejvýše položené vesnici České republiky doufají v udržení nízkých teplot. Pokud se totiž neoteplí, začne právě zde jezdit první vlek již zítra. Podle Jana Nováka, jednoho z vlekařů, bude klíčové, zda spodní voda, která se drží pod vrstvou sněhu, dokáže během noci vymrznout. Většina jeho kolegů z krušnohorských areálů otevře nejdříve v průběhu týdne. O víkendu se bude na místních svazích hlavně zasněžovat a terénně zarovnávat. Po neupravených tratích mohou během soboty a neděle vyrazit také nedočkaví vyznavačí běžeckého lyžování, jak uvedla Alena Řehořová z infocentra Boží dar.

Ve Špindlerově mlýně si taktéž pochvalují vydatné sněžení. Kvůli předpovědi větrného počasí se ale na sjezdovkách začne lyžovat až příští týden - ve středu nebo ve čtvrtek. „Teplota by měla klesnout pod nulu a mělo by začít intenzivnější sněžení. Počítáme, že přes noc by mohlo napadnout tak třicet centimetrů sněhu,“ předpověděl Miroslav Kazda ze Služeb Špindlerův Mlýn.

V nejvyšších moravských horách se tento víkend vleky ještě nerozjedou. Zatím není na čem lyžovat, někteří provozovatelé skiareálů však již začaly sjezdovky uměle zasněžovat. V nejvyšších partiích Jeseníků leží přes 20 centimetrů sněhu, zde již začíná běžkařská sezona. Jedinou komplikací je silný vítr, kvůli kterému vydala horská služba varování zvýšené pozornosti. Silné mrazy a sněžení by měly vydržet až do konce příštího týdne, po celém Česku se postupně otevřou další desítky vleků.

Vydáno pod