Zubová a Jakubková opouštějí poslanecký klub Strany zelených

Pardubice - Olga Zubová a Věra Jakubková vystoupily z poslaneckého klubu své strany. Oznámily to dnes na jednání republikové rady Strany zelených v Pardubicích. Už dříve na dnešním sjezdu odstoupila Zubová z funkce předsedkyně republikové rady, protože cítí díl odpovědnosti za volební neúspěch a nechce se podílet na konceptu prosazovaném předsedou strany Martinem Bursíkem. Jeho a 1. místopředsedkyni Kateřinu Jacques Zubová ostře kritizovala a prohlásila, že vedení strany není schopné vyvodit z volební porážky osobní odpovědnost. Podle očekávání tak na povrch vyplouvají spory uvnitř nejmenší vládní strany. V Pardubicích se jedná o první sjezd zelených po prohraných volbách do krajských zastupitelstev a Senátu. Na programu tak byla především analýza příčin volební porážky.

Kateřině Jacques Zubová vytkla, že na jedné z nedávných protiradarových demonstrací vykřikovala hesla proti demonstrantům. „Opravdu nevím, jak se vypořádat s faktem, že poslankyně, která kandidovala do poslanecké sněmovny pod hlavičkou Strany zelených, se účastní shromáždění, které napadá poklidné odpůrce umístění amerického radaru v Brdech výkřiky - Táhněte do Ruska nebo na Kubu,“ prohlásila Olga Zubová. Kateřina Jacques se ostře proti výroku Zubové ohradila a doufá, že se omluví. Bursíkovi Zubová zase vyčetla, že svým chováním přispěl k zachování sněmovního zvyku „porcování medvěda“, tedy rozdělování rozpočtových prostředků na projekty v regionech poslanců.

Bursík cítí úlevu, že rebelky klub opustily 

Martin Bursík odstoupení Zubové přivítal, jelikož podle něj z pozice předsedkyně republikové rady nepůsobila jako spojovací element, jak při své kandidatuře slibovala. K odchodu obou poslankyň z klubu Bursík prohlásil, že vedení strany krok mrzí, zároveň ovšem cítí určitou úlevu.

Zubová už před časem oznámila, že se nechce podílet na stranickém konceptu, který představuje předseda strany Martin Bursík. Tuto středu pak pohrozila svým odchodem z poslaneckého klubu, pokud některý z poslanců Strany zelených zvedne ruku pro schválení smluv o umístění americké radarové základny v Brdech.

Také druhá z rebelek Věra Jakubková Bursíka kritizuje. Podle ní je až příliš nakloněn ODS. Kritizuje hlavně to, že se zelení odklonili od svého programu. Obě rebelky tvrdí, že se stále cítí jako koaliční poslankyně. Sněmovní klub zelených jejich odchodem nezanikne. Podle novely, kterou si vymohli právě zelení, se počet poslanců nutných pro založení klubu snížil z deseti na tři.

Republiková rada měla původně jednat také o zdravotnických reformách. Na ty ale nedošlo. Po prohlášení rebelek totiž sál opustila i řada členů rady - a ta tak nebyla usnášeníschopná.

Dvě verze analýzy příčin volební porážky

Spolu s dalšími kritiky současného vedení, kteří na jednání přijeli, i když je nedávný sjezd z republikové rady odvolal, Zubová vyzývá k vnitrostranickému dialogu. Jde o signatáře dopisu, který koncem října označil za důvod volební prohry necitlivé vládní reformy a koncept vládní politiky prosazovaný Bursíkem.

Dopis dosud podepsalo přes 200 zelených, tedy zhruba desetina členů strany. Jsou mezi nimi i další poslankyně zelených Věra Jakubková, pět předsedů krajských organizací a 11 členů republikové rady. V dopise požádali o jednání k tématům americké základny v ČR, dopravy, zdravotní politiky a zahraniční politiky.

Na nadcházejícím jednání republikové rady předloží analýzu volebního neúspěchu i „Bursíkovo“ křídlo strany. Dokument, který má rada projednat, označuje za hlavní důvody porážky nejednotnost strany, špatné fungování poslaneckého klubu a také rebelantství poslankyň Zubové a Jakubkové.