Bývalý šéf Komunistického svazu mládeže spoluorganizuje hnutí proti EU

Praha - Komunistický svaz mládeže byl soudem zakázán před osmi měsíci. Bývalý předseda svazu však o sobě dává vědět znovu, tentokrát brojí proti Evropské unii. Členové Lidového hnutí proti EU chtějí být aktivní hlavně během našeho předsednictví EU a mají v úmyslu oslovit i KSČM. Ta se ale už teď od levicových radikálů distancuje. Stejně jako od dalších nově vzniklých komunistických organizací.

„Naše iniciativa si klade za cíl představit alternativní pohled na EU, kterou považujeme za militaristickou, protilidovou, protidemokratickou a imperialistickou,“ vyjádřil se Milan Krajča, bývalý šéf Komunistického svazu mládeže. Během půlročního předsednictví Česka EU chystají členové hnutí v Praze protestní demonstrace a happeningy.

Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka informoval, že každému, kdo o to projeví zájem a dodržuje zákon, musí být umožněno sdružovat se buď v politickém hnutí, občanském sdružení nebo v politické straně. Přestože jde podle odborníků o radikály, policie tvrdí, že zatím není důvod nové hnutí monitorovat. Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká sdělila, že nelze vyloučit zvýšenou aktivitu extremistů během předsednictví a dodala, že policie je připravena na zvýšenou aktivitu reagovat.

Levicoví radikálové, pro které je nejlepší alternativou vystoupení Česka z EU, hledají spojence i u vedení KSČM. To ale nechce o žádné spolupráci vůbec slyšet. „Lidové hnutí je podle mě proti smyslu komunistické politiky. Rušit Evropskou unii určitě není naše politika,“ nechal se slyšet předseda KSČM Vojtěch Filip. A nic společného nechce mít KSČM ani s nově vznikajícími mládežnickými komunistickými organizacemi, které mají o víkendu ustavující sjezdy.

Vydáno pod