Výstava drobných zvířat má nalákat mladé lidi k chovatelství

Praha - Český svaz chovatelů chce přitáhnout k chovu drobných zvířat více mladých lidí. Chovatelství je totiž stále doménou starších lidí. V rámci celostátní výstavy drobného zvířectva na výstavišti v pražských Letňanech proto chovatelé připravili program zaměřený na mladé lidi a na rodiny s dětmi.

Organizátoři připravili doprovodné akce, které by měly přesvědčit především mladé generace, že chovatelství pro ně může být zajímavé. Pro mladé návštěvníky jsou proto určeny doplňkové akce jako slepičí fotbal nebo králičí skákání přes překážky.

„Chovatelství je mnohem pestřejší než jen každodenní péče o zvířata,“ říká k tomu Jaroslav Kratochvíl, předseda Českého svazu chovatelů. „Děláme soutěž pro děti v určovaní zvířat i poznávací soutěže,“ popisuje organizátor výstavy Pavel Jursík.

Chovateli jsou v dnešní době spíše starší lidé. Mladé k tomu přivádí nejčastěji rodinná tradice. Dříve sloužilo drobné zvířectvo hlavně pro užitek, tedy pro maso a vajíčka. Dnes se ale zvyky změnily, z chovatelství se stává koníček. „Dnes se stává z chovatelství hobby, stává se z něj sport,“ potvrzuje předseda Českého svazu chovatelů Jaroslav Kratochvíl.

Pořadatelé čekají patnáct tisíc návštěvníků 

Celostátní výstava drobného zvířectva se tradičně koná v Lysé nad Labem, letos si ale pořadatelé vybrali Prahu, neboť výstava je rozsáhlejší a očekává se příjezd mnoha hostů ze zahraničí. Zatímco v Lysé nad Labem se návštěvnost pohybovala kolem osmi tisíc lidí, letošní ročník počítá až s 15 tisíci návštěvníky.

Český svaz chovatelů registruje na osmnáct tisíc členů a každý rok pořádá desítky podobných výstav a soutěží.