Na schůzku s Julínkem přijde Stehlíková a dva experti SZ

Pardubice - Na nedělní schůzce s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem bude Stranu zelených zastupovat ministryně Džamila Stehlíková a dva straničtí experti na oblast zdravotnictví. Jednání je svolané s cílem doladit definici standardu placeného ze zdravotního pojištění. Podle Stehlíkové je představa zelených negativní definice standardu. Zákon o zdravotním pojištění by tedy nějakým způsobem vyjmenovával, za co by si měli pacienti připlácet. Schůzka je však kvůli absenci zástupců KDU-ČSL zřejmě předem odsouzená k neúspěchu.

Podle Bursíka zbývá v zákoně o zdravotním pojištění jen dojednat jednu konkrétní věc. „Na co má pacient nárok z úhrady veřejného zdravotního pojištění. To je velmi citlivé téma, které je důležité pro všechny občany ČR,“ uvedl Bursík s tím, že se v definici tohoto standardu zelení neshodují s ministrem Julínkem. „To je věc, o které by se mělo vést klíčové jednání. Řešením není na to jednání nejít,“ podotkl předseda SZ.

Svůj návrh, který má být kompromisem, v pátek zveřejnil i ministr financí Miroslav Kalousek. Variantu, že by zákon stanovil povinnost ministerstva standardy zveřejnit a o jejich podobě extenzivně diskutovat s profesními organizacemi, hodlá předložit v pondělí na vládě jako pozměňovací návrh.

Vláda ve středu schválila tři významné zákony první fáze Julínkovy reformy. Po jednání kabinetu byl optimistický premiér Mirek Topolánek, ministr Julínek i přítomný ministr financí Miroslav Kalousek. Novináři se dozvěděli, že zbývá domluvit jen jeden sporný paragraf zákona o zdravotním pojištění a celý reformní balík čtyř zákonů může být odeslán do parlamentu. Sporný paragraf se měl domluvit na jednání v pátek a v neděli, lidovci ale žádají více času a další podkladové materiály pro odborné stranické jednání.