Při nočních otřesech zahynuli v karvinském dole dva horníci

Ostrava - Při důlním otřesu o síle 3,5 stupně Richterovy stupnice na závodu ČSA Důl Karviná zahynuli v noci na dnešek dva polští horníci. Další tři utrpěli lehká zranění a po ošetření v karvinské nemocnici byli propuštěni. Zbytek z celkového počtu 21 pracovníků byl evakuován. Neštěstí se stalo zhruba půl hodiny před půlnocí. Silný otřes, který trval zhruba půl minuty, zaznamenala i řada obyvatel nedaleké Orlové.

K neštěstí došlo podle zhruba 700 metrů pod zemským povrchem v dole Doubrava. V něm v tuto dobu pracovalo 21 horníků, dva z nich, kteří byli polské národnosti, otřesy nepřežili. Další tři zranění byli převezeni do nemocnice Karviná-Ráj, odkud byli podle provozního ředitele OKD Lea Bayera po třech hodinách propuštěni.

„Příčiny této mimořádné události nyní šetří komise odborníků složená ze zástupců Horního báňského úřadu v Ostravě, policie, vedení dolu Karviná, společnosti OKD a odborových organizací a budeme mít další informace během příštích několika hodin,“ řekl ČT mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Podle odborníků šlo o výjimečný jev, který se nebude opakovat a neměl by mít další důsledky na provoz dolu.

Naposledy se podobné neštěstí v oblasti stalo letos 17. července, kdy v závodě Staříč v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku zahynul devětatřicetiletý dělník, kterého zavalila hornina uvolněná z nadloží. Týden před tím v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku zemřeli dva muži. Letos tak zahynulo při neštěstích v dolech OKD podle dostupných informací sedm lidí.

Závod Důl Karviná vznikl letos počátkem dubna, kdy společnost OKD sloučila vedení Dolu Lazy a Dolu ČSA, jež těží černé uhlí pod Karvinou a Orlovou. Sloučené doly těžební firma provozuje jako svou největší šachtu.

Důlní otřes na Karvinsku
Zdroj: ČT24