Topolánek: Dohoda s ČSSD bude dohodou koalice a opozice

Praha - Vyjednavači ODS a ČSSD už mají hotový návrh dohody mezi vládou a opozicí o příměří v době českého předsednictví Evropské unii, které započne v lednu příštího roku. Po dnešním jednání výkonné rady ODS to řekl předseda strany Mirek Topolánek. Zdůraznil, že o materiálu bude nejprve diskutovat s lídry dalších stran vládní koalice a až poté s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Jednání by mohla začít už v nastávajícím týdnu v rámci schůze Poslanecké sněmovny.

„Není tam nic, co by výkonná rada v této chvíli odmítala. Není tam nic, co by fakticky narušovalo náš program nebo ideovou čistotu,“ řekl Topolánek k textu, který na jednání vedení ODS přinesl vicepremiér pro evropské otázky Alexander Vondra, který je hlavním vládním vyjednavačem.

Podle Topolánka se případná dohoda bude týkat „mechanismů fungování“ státu a slibuje pokračování diskuse o zavedení eura. "Žádné personální
výměny tam v této podobě nejsou. Alespoň já jsem je v tom draftu nenašel," doplnil premiér. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek ale v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že návrh už četl a že obsahuje obecnou formulaci, která by mohla případně znamenat jeho nástup do čela Poslanecké sněmovny.

Údajnou domluvu s Paroubkem a jeho možné šéfování dolní komoře parlamentu kritizoval už dříve pražský primátor Pavel Bém, první místopředseda ODS a Topolánkův rival v boji o předsednické křeslo na kongresu strany za dva týdny. V Otázkách Bém řekl, že si myslí, že Česko zvládne předsednictví i bez Paroubka v této funkci. Z dnešního jednání výkonné rady pak Bém odešel před koncem a s novináři se nechtěl bavit.

Nyní chce o připraveném materiálu Topolánek jednat s koaličními partnery. „To jednání nikdy nebude mezi ODS a ČSSD. Ale vždy mezi třemi koaličními předsedy a Jiřím Paroubkem,“ vysvětlil předseda vlády. Dohoda mu připadá standardní a vládní strany dosavadních předsednických zemí podobnou dohodu prý uzavřely.

Výkonná rada měla jednat již před týdnem, byla však odložena, což tvrdě napadl právě Bém. Informace o výměně funkce pro šéfa socialistů za klid zbraní v době předsednictví označil pražský primátor za pokus o novou opoziční smlouvu. Topolánek prý nemá k vedení takových jednání mandát.