Paroubek v OVM: Spolupráce s komunisty ani ODS v krajích mi nevadí

Praha - Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek nevidí ve spolupráci své strany s komunisty na krajské úrovni problém. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Ve studiu se s ním střetl první místopředseda ODS a kandidát na předsedu strany Pavel Bém, který naopak vyjádřil obavu z "plíživého návratu" komunistů k moci.

Paroubek sice z toho, že ČSSD uzavřela v několika krajích koalici s ODS, radost nemá, je ale ochoten je připustit, budou-li fungovat. Strany už uzavřely dohodu v Jihomoravském a Jihočeském kraji, dohoda je na spadnutí také v Ústeckém kraji. ODS v těchto krajích kývla na některé body z programu sociálních demokratů, například na rušení poplatků v tamních nemocnicích. Bém spojení odvěkých rivalů v krajích komentoval slovy, že jsou špatná a ještě horší řešení a „mesaliance“ se sociální demokracií je lepší než otevření cesty komunistům, které by nastalo odchodem ODS v krajích do opozice. „Ani já to nepovažuji za šťastné řešení, ale chápu je a rozumím jim,“ řekl Bém s tím, že v těchto případech jsou důležité konkrétní programy krajských vlád. „Šest let jsem seděl v koalici s ODS na pražské radnici, docela se nám dařilo a mesaliancí bych to nenazval,“ komentoval to Paroubek.

Bém v Otázkách ale vyjádřil obavy, že by se komunisté podíleli na vládě na celostátní úrovni. „Aby se komunisté dostali do vládní Strakovy akademie, toho bych se nechtěl dožít,“ nechal se slyšet Bém. „Plíživý nástup“ komunistů k moci musí ODS podle něj jako jediná slušná pravice v zemi zastavit. To Paroubek odmítá. „V Kremlu nesedí Brežněv, nějaká komunistická světová revoluce z krajů nehrozí,“ řekl. Paroubek zároveň odmítl úvahy, že by ČSSD vytvořila koalici s komunisty po parlamentních volbách za dva roky.

Paroubek: Neschopná vláda by měla odejít. To je lež jako věž, kontruje Bém

Paroubek v pořadu také už po několikáté zopakoval, že neschopná vláda Mirka Topolánka by měla rychle odejít a že nejlepším řešením by byly předčasné volby na jaře příštího roku, které by proběhly souběžně s volbami do Evropského parlamentu. „To je lež jako věž,“ rozhořčil se Bém, podle kterého udělala vláda řadu pozitivních kroků. „Proč ji tedy hodnotí lidé negativně? To nechápu,“ podivil se Paroubek.

Politici se ale shodli v tom, že současná vláda je fakticky vládou menšinovou. Včera totiž vystoupily z poslaneckého klubu Strany zelených rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková a rozšířily už tak početné řady nezařazených poslanců ve sněmovně. Vláda si může být tedy jista pouze 92 nebo 93 hlasy, se kterými se jí ale nepodaří prosadit klíčové zákony. „Nedovedu si představit rok a půl nějakého nevládnutí,“ prohlásil Paroubek. Bém si naopak dovede spíše představit inventuru vládního programového prohlášení než předčasné volby.

Rebelové & přeběhlíci

Opustili klub, ve straně zůstali

Olga Zubová (SZ)
Věra Jakubková (SZ)
Juraj Raninec (ODS)
Jan Schwippel (ODS)

Rebelové v klubech

Vlastimil Tlustý (ODS)
Alena Páralová (ODS)
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL)
Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

Bez politické příslušnosti   

Petr Wolf  - odešel z ČSSD
Evžen Snítilý - vyloučen z ČSSD
Miloš Melčák - vyloučen z ČSSD*
Michal Pohanka - odešel z ČSSD*

* hlasují příležitostně s koalicí

Dosavadní šéf ODS a premiér Mirek Topolánek už dříve připustil, že by si dovedl představit Paroubka jako předsedu sněmovny - výměnou za to, že by sociální demokraté tolerovali jeho vládu v době českého předsednictví EU, které započne v lednu příštího roku. Topolánkův rival Bém ale dnes prohlásil, že Česko předsednictví zvládne i bez Paroubka v této funkci. Dohodu mezi oběma stranami o příměří by považoval za možnou, kdyby například ČSSD podpořila ve sněmovně výstavbu amerického radaru v Brdech, ale ne to, že by Paroubek byl třetím nejvyšším ústavním činitelem v zemi. „Já se netřesu na žádnou funkci předsedy poslanecké sněmovny,“ prohlásil Paroubek s tím, že už teď stejně jedná v zahraničí s politiky a ujišťuje je o tom, že Česko předsednictví zvládne. Obě strany zatím o možné „spolupráci“ v době předsednictví vyjednávají. Paroubek má prý v ruce pracovní verzi dokumentu, kde se obecná formulace o obsazení postu šéfa dolní komory vyskytuje.

Sociální demokraté podle svého předsedy stále žádají rychlou ratifikaci reformní Lisabonské smlouvy a zahájení seriózní diskuse o přijetí eura. Bém, který premiéra Topolánka za takové vyjednávání s ČSSD tvrdě kritizuje, podobné návrhy odmítl. Je to prý proti politice ODS.