V Doupovských horách se vojáci připravují na misi v Afghánistánu

Doupov - Vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení se teď ve vojenském prostoru v Doupovských horách připravují na svou misi v Afghánistánu. Tato elitní brigáda bude v příštím roce hlavní částí českých jednotek v provinciích Lógar a Uruzgán. Přepadení kolony, raketový útok na základnu nebo výbuch nastražené nálože - tak přípravy na válku v afghánských horách vypadají. Armáda chce mít tentokrát dostatek vycvičených zdravotníků.

Velitel 3. kontingentu PRT Lógar Petr Procházka informoval, že snahou je dostat co nejvíce vojáků do zdravotnických kurzů. Letos měla česká armáda v Afghánistánu největší ztráty ve své historii. Ředitel Sekce rozvoje druhů sil ministerstva obrany Aleš Opata ovšem podotkl, že v porovnání s ostatními zeměmi NATO si v otázkách ztrát stojí velmi dobře. Své lidi se teď snaží lépe chránit novými neprůstřelnými vestami. V Lógaru také přibudou obrněná auta Dingo a Iveco.

Kolik českých vojáků nakonec do Afghánistánu příští rok odjede, zatím není jasné. Ministerstvo obrany tam chce mít 745 vojáků, opoziční sociální demokracie je ale proti tak velkému navýšení. Vyjednavači armády a ČSSD se dohodli na kompromisu - v Afghánsitánu má být příští rok 580 vojáků. Stínový ministr obrany Petr Hulínský (ČSSD) k tomu dodal, že proběhne ještě další jednání. Zásadně proti navýšení vojáků je předseda sociální demokracie Jiří Paroubek.

„Jsem nervózní z toho, že stále nevíme, kolik vojáků tam můžeme vyslat,“ nechal se slyšet náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek. Vysláním českých jednotek do Afghánistánu se bude v pondělí znovu zabývat vláda, v úterý pak výbor pro obranu Poslanecké sněmovny.