Novým hejtmanem Středočeského kraje se stal David Rath

Praha - Novým středočeským hejtmanem se dnes stal exministr zdravotnictví a volební lídr krajské organizace ČSSD David Rath. Ve funkci vystřídá místopředsedu ODS Petra Bendla, který vedl kraj uplynulých osm let. Ratha podpořilo 36 z celkového počtu 65 zastupitelů. Ustavující zasedání zastupitelstva Středočeského kraje provázely už od rána protesty a hádky.

 Před krajským úřadem se asi v 8:00 sešli tři demonstranti protestující proti podpoře komunistů, kterou Rath pro svou menšinovou vládu v kraji vyjednal. „Chceme podpořit ODS, nesouhlasíme s arogancí pana Ratha,“ řekl jeden z trojice lidí v maskách rudých ďáblů držících transparenty s nápisy jako „Já rath rudou koalici“ či „KSČSSD Parouback“.

O chvíli později dorazili před budovu úřadu i kritici odstupujícího vedení kraje, kteří naopak podporují ČSSD. Ke skupince sympatizanzů ČSSD Rath uvedl, že je na místo rozhodně neposlal, jak údajně někteří tvrdili. „Samozřejmě každého demonstranta někdo pošle,“ dodal v narážce na přítomnost sympatizantů ODS.

Bendl označil Ratha za lháře 

Hned v úvodu jednání se zastupitelé nemohli shodnout na tom, kdo schůzi povede. Podle Ratha to neměl být končící hejtman Petr Bendl, ale nejstarší člen zastupitelstva. Zastupitelé se ale nakonec hlasováním shodli na tom, že zasedání může dál vést Bendl.

„Velmi mne znepokojuje, že střední Čechy má vést lhář a bezskrupulózní člověk,“ prohlásil na jednání Bendl. Rath na to reagoval slovy, že Bendl je nevychovaný stejně jako předseda ODS Mirek Topolánek a že by se měl stydět za to, jak se zachoval ke svému stranickému spojenci Pavlu Bémovi.

Bendl podle Ratha svým vystoupením prokázal, že chce vést konfrontační politiku. „Nemáte žádné právo kohokoliv moralizovat, vy se spíše styďte,“ uvedl v narážce na Bendlova dřívější slova o tom, že pražský primátor Bém zřejmě nemá moc šancí na zvolení předsedou ODS.

Proti Rathovi se spojili starostové středočeských obcí

Starosta Panenských Břežan Libor Holík v minulých dnech rozeslal všem starostům středočeských obcí a měst dopis, ve kterém vyjadřuje obavu z budoucího směřování kraje. K dopisu se svým podpisem připojilo asi 37 obcí.