Novým hejtmanem Jihočeského kraje je Zimola, radní chtějí zachránit dačickou nemocnici

České Budějovice - Jihočeský kraj povede příští čtyři roky dosavadní starosta Nové Bystřice na Jindřichohradecku a volební lídr ČSSD Jiří Zimola. Zastupitelé ho zvolili hejtmanem na dnešním ustavujícím zasedání. Ve funkci nahradí občanského demokrata Jana Zahradníka, který stál v čele kraje osm let.

Zimola v úvodní řeči poděkoval svému předchůdci, který dlouhodobě patřil k nejoblíbenějším hejtmanům v českých i moravských krajích. „Je mi ctí být druhým jihočeským hejtmanem právě po Janu Zahradníkovi a tak trochu věřím, že žák doroste kvalit svého učitele,“ řekl. Očekává tvrdé, ale korektní politické souboje, jejichž výsledek by měl být jen a pouze prospěch obyvatel Jihočeského kaje.

Zimola dostal ve veřejné volbě 37 z 53 hlasů, koalice ČSSD a ODS disponuje 41 mandáty. Komunisté se zdrželi hlasování. Podle nich totiž nebylo dodrženo poměrné zastoupení ve vedení kraje.

Noví radní chtějí zachránit dačickou nemocnici

Nově zvolení krajští radní předložili ihned po svém zvolení krizový scénář na záchranu dačické nemocnice. Podle něj by se mělo zařízení stát součástí krajské sítě nemocnic. Lékaře a sestry do vyřešení sporů převezme zřejmě jindřichohradecká nemocnice. „Jde o to zajistit práci pro stávajících 120 zaměstnanců, kteří se ocitli ve svízelné životní situaci,“ komentuje účel krizového plánu hejtman Zimola.

Radnice vypověděla soukromému provozovateli smlouvu kvůli omezení akutní péče. Podle odhadu bývalého náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Pavelky se do konce roku nepodaří situaci stabilizovat.

Dačická radnice krizový scénář přivítala. V nemocnici, která patří městu, stále sídlí soukromý provozovatel PP Hospitals. V říjnu, kdy vypršela výpovědní lhůta smlouvy, odmítl budovy opustit. S radnicí i s krajem chce ale jednat. „Čekáme, s jakými nabídkami krajský úřad přijde,“ uvedl ředitel pro strategii a rozvoj PP Hospitals.

Společnost už dříve uvedla, že dostala výpověď pouze z nájmu, ale podle smlouvy zdravotnická činnost může pokračovat v provozu. Radnice proto na firmu podala žalobu.

Dačická nemocnice
Zdroj: ČT24