Stát nedá peníze na nová výcviková centra pro mazání bodů

Praha – Stát nebude finančně podporovat výstavbu nových výcvikových center, kde by si řidiči mohli po absolvování programu odmazat trestné body. "Při bližším ohledání našimi právníky se zjistilo, že by to nebylo možné, že by to bylo v rozporu s pravidly," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Zatím funguje jediné výcvikové středisko v Mostě. Ministerstvo dopravy odmítá, že by podmínky, které musí takové středisko splňovat, byly "šity na míru" právě mosteckému polygonu. Podobně se vyjadřuje poslanec Oldřich Vojíř, který se podílel na přípravě novely umožňující smazání trestných bodů a který byl dříve členem dozorčí rady společnosti provozující mostecký polygon.

Zatímco nyní lidé usilující o vytvoření výcvikového centra podle zákona nemohou dostat státní dotaci, majitel mosteckého polygonu Jiří Kroužek ji dostal. Podle Oldřicha Vojíře šlo ale o 120 milionů korun z fondu, který měl pomáhat zahlazovat nepoužívané doly na Mostecku. Vznik fondu iniciovala vláda Miloše Zemana.

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka řekl České televizi, že se úřad pokusí podpořit vznik center, které doplní to mostecké, jinak než penězi. Dodal, že i když peníze od státu nedostanou, chce vytvořit výcvikové středisko sedm institucí na různých místech republiky: „Víme o Berouně, víme, že by mělo vznikat ještě jedno v blízkosti Prahy, dokonce někde v blízkosti Ruzyně, měla by to být Příbram, měla by to být Jihlava, mělo by to být Vysoké Mýto, měl by to být Hodonín a Ostrava.“

Podle Karla Hanzelky zatím využilo možnost odmazat si body v programu, který stojí téměř devět tisíc korun, zhruba dvě stě lidí. „Což není zas tak moc, když si vezmeme, že nějaký bod v republice má 600 tisíc lidí,“ komentoval Hanzelka.

Význam výcvikových center relativizoval také Oldřich Vojíř, který uvedl, že za výhodnější možnost zbavit se případných bodů považuje fakt, že řidič, který rok nespáchá žádný přestupek, přijde až o čtyři trestné body. S tím se ztotožnil také Karel Hanzelka. „To je vše dobrovolná záležitost. Nikdo ty řidiče nenutí k tomu, aby na tom polygonu absolvovali tuto věc. Ať jezdí bez přestupku,“ řekl Oldřich Vojíř.