Soud osvobodil čtyři údajné spolupachatele Berdycha

Praha - Pražský městský soud dnes osvobodil čtveřici mužů, které obžaloba viní z podílu na loupežích spáchaných v letech 1997, 2000 a 2002 údajným Berdychovým gangem. Pátému obviněnému, Miroslavu Smugalovi, který si už odpykává ve vězení sedmiletý trest, soud uložil za účast na loupeži souhrnný trest 8,5 roku. David Berdych figuroval v této části procesu pouze jako svědek.

Jaroslava Nováka obžaloba vinila z toho, že se v roce 2000 podílel na loupežném přepadení na dálnici D1, při kterém údajně společně s dalším mužem způsobili přepadenému těžkou újmu na zdraví. Marek Miláček s Milanem Machem údajně dali tip k loupeži tržby společnosti Geco Tabák, která se uskutečnila, za údajné účasti Smugaly, v roce 2002. Miroslav Navrátil podle obžaloby poskytl tip k loupeži, k níž došlo v roce 1997 na ulici v Praze 7.

V případě Nováka a Navrátila se ale podle soudu nepodařilo prokázat, že činy popsané v obžalobě spáchali právě oni. U Macha a Miláčka zase nebylo prokázáno, že poskytnutí tipu, které jim obžaloba klade za vinu, se skutečně stalo.

V souvislosti s Berdychem už bylo obviněno přes 50 lidí

Klíčovým důkazem v procesu byla výpověď Davida Berdycha. Soudce Petr Novák ale jeho prohlášení, ve kterém jako svého spolupachatele označil Jaroslava Nováka, Navrátila, Miláčka i Macha, neuvěřil: „Nechceme tvrdit, že David Berdych lže. Ví toho tak moc, že si ty věci zřejmě plete.“ Dodal, že jeho výpověď mohla být do jisté míry ovlivněna snahou vyhovět policistům, kteří ho vyslýchali.

Slovák Smugala v minulosti připustil, že loupež tržby společnosti Geco Tabák plánoval. Popřel však, že by se ozbrojeného přepadení muže zúčastnil. Proti Smugalovi ale vypovídal další člen údajného gangu Jan Zelený, kterému se podařilo soud přesvědčit, že Slovák u loupeže byl.   

Rozsudek zatím není pravomocný, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu. Novák, Miláček, Navrátil a Mach se práva na odvolání na místě vzdali. Smugala u soudu nebyl, požádal, aby se líčení konalo v jeho nepřítomnosti. Jeho advokát si proto ohledně odvolání ponechal lhůtu na rozmyšlenou, totéž udělal i státní zástupce Radek Klvaňa.

Vydáno pod