O dalším osudu Julínkovy reformy se rozhodne ve čtvrtek

Praha - Vláda se měla sporným zákonem o veřejném zdravotním pojištění zabývat dnes, jeho projednání ale nakonec odložila mimořádně na čtvrtek 27. listopadu. Lidovci, kteří nesouhlasí v návrhu nového zákona s definicí plně hrazených standardů, jsou ochotni s vládou dál jednat. Podle zdravotního experta strany Jiřího Carbola ale nejdříve také až po čtvrtku, kdy se sejde zdravotní komise KDU-ČSL. Tři ze čtyř návrhů významných zákonů první fáze Julínkovy reformy vláda schválila 19. listopadu.

V neděli jednali o paragrafu na ministerstvu zdravotnictví zástupci Strany zelených a resort jejich připomínky zapracoval, zástupci lidovců se ovšem posledního jednání nezúčastnili, protože prý nedostali potřebné podklady. „Postup, který zvolila KDU nebo někteří její členové, nemohu nazvat jinak než jako nezodpovědný,“ vyjádřil se náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. I když vláda oficiálně v programu jednání o Julínkově zákonu dnes na programu měla, od počátku bylo její projednání nejisté.

Podle Carbola je zavedení úhradových standardů zdravotní péče největší změnou systému veřejného zdravotního pojištění od doby jeho vzniku. Odborné stanovisko ke změně lidovci zformulují na čtvrtečním zasedání komise: „Domníváme se, že takto zásadní průlom do systému, který dnes reguluje stát a ke kterému již existují dva výroky Ústavního soudu, nelze dělat ukvapeně a pod časovým tlakem. Ministerstvo zdravotnictví i někteří koaliční politici tento problém neustále podceňují.“

Lidovci nesouhlasí s potratovou turistikou 

Křesťanským demokratům nevyhovuje část zákona o specifických zdravotních službách týkající se potratové turistiky v rámci zemí EU. Lidovci požadovali zachování stávajícího stavu, vláda ale v pátek rozhodla, že o umělé přerušení těhotenství by mohly v ČR žádat všechny obyvatelky EU. „Přijatá změna je v rozporu s přesvědčením mnoha křesťanských demokratů, a proto ji nemůžeme i nadále podporovat,“ uvedl Carbol.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chce reformní zákony co nejrychleji projednat ve sněmovně, pokud se ale s lidovci nedohodne na podpoře, nebude mít mezi poslanci dostatečný počet hlasů.

Informační leták k zdravotnické reformě
Zdroj: ČT24