Místopředseda KDU-ČSL vyzval vládu k zásahu proti Klausovi

Praha - Místopředseda koaliční KDU-ČSL David Macek dnes vyzval vládu, aby zasáhla proti "destruktivním aktivitám" prezidenta Václava Klause v zahraniční politice. Klausovy odmítavé názory na Lisabonskou smlouvu, boj proti globálnímu oteplování nebo na způsoby řešení současné finanční krize evropskými státníky podle něj dostávají Českou republiku do mezinárodní izolace.

Zahraniční politika Česka se podle Macka stále více mění ve vnitropolitický problém: „Příčinou jsou aktivity prezidenta republiky na tomto poli.“ Klaus například oproti postoji západních států podpořil Rusko v srpnovém konfliktu s Gruzií a „vysmívá se“ snahám čelit globálním změnám klimatu, což podle Macka označuje za klíčový bod agendy nejen Evropská unie, ale i nový prezident USA Barack Obama.

Jádrem sporu mezi vládou a prezidentem je podle něj postoj k Lisabonské smlouvě. Zatímco kabinet Mirka Topolánka ji schválil, Klaus ji odmítá, protože podle něj přenáší příliš pravomocí členských států do Bruselu. „Václav Klaus nejenom vládu nerespektuje, ale vede proti této smlouvě aktivní celoevropskou kampaň se zničujícími důsledky pro postavení naší země. To vše nás efektivně dostává do izolace v mezinárodním prostředí Západu,“ kritizuje hlavu státu Macek.

Podle mluvčího prezidenta Radima Ochvata nebude Hrad na výzvu reagovat. Také vicepremiér a ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra ji dnes odmítl komentovat. Premiér Mirek Topolánek se ale prezidenta zastal. Klausovo prohlášení, že by smlouvu podepsal jen tehdy, pokud by byla ratifikována i v Irsku, podle svých slov chápe.

Macek: Státní návštěva Irska byla diplomatická katastrofa

Za „bezprecedentní diplomatickou katastrofu“ pak označuje nedávnou prezidentovu státní návštěvu Irska, při níž se setkal i s tamním vůdcem odpůrců Lisabonské smlouvy Declanem Ganleym. Některá Klausova vyjádření v hostitelské zemi vyvolala ostrou kritiku i u irských vládních představitelů.

„To vše způsobuje, že náš prezident, který by měl otevírat dveře české diplomacii, není v mnoha zemích vítaný,“ vyvozuje z toho místopředseda lidovců a připomíná, že Klaus za šest let v úřadu prezidenta nedostal pozvání k oficiální státní návštěvě států, jakými jsou USA, Velká Británie, Francie, Německo či Itálie: „Po 19 letech od sametové revoluce nesměřujeme do centra evropského politického dění, ale na jeho okraj.“ Jelikož podle ústavy za zahraniční politiku Česka odpovídá vláda, je podle něj na ní, aby proti aktivitám Václava Klause v zahraniční politice zasáhla.

List Irish Times
Zdroj: ČT24