Silničářům v Pardubickém kraji pomáhá nejmodernější technika

Pardubice - V Pardubickém kraji spotřebovali silničáři na likvidaci sněhu a ledu už 110 tun soli, a to jen za poslední tři dny. Jdou na to ale vědecky a tamní dispečeři mají na údržbu zledovatělých úseků k dispozici moderní techniku. Zatím poslední novinkou je systém, který dokáže na několik hodin dopředu předpovídat vývoj teploty na povrchu silnic.

V Pardubickém kraji pomáhá silničářům počítač. Podle kterého se tam dispečeři rozhodují, kam pošlou pluhy a sypače na zasněžené a zledovatělé silnice. Informace na řadě míst přenášejí dispečerům automatická čidla.

Silničáři zkoušejí i novinku podobnou informačnímu systému ve Spojených státech nebo ve Švédsku. Počítač s pomocí meřících stanic dokáže předpovědět vývoj teploty na sledovaných úsecích.

„Předpokladem pro zavedení tohoto systému bylo pořízení teploměrů do jednotlivých vozidel,“ uvedl inspektor provozu SÚS Pardubického kraje Marian Cvrkal.

Každoroční stížnosti řidičů na pozdní výjezdy silničáři opakovaně odmítají. Od roku 2001 do moderních technologií včetně systému GPS investovali 30 milionů korun.

Od pátku, kdy začalo sněžit, silničáři v Pardubickém kraji najezdili 60 000 kilometrů. Náklady na zimní údržbu silnic jsou zatím včetně spotřeby soli zhruba deset milionů korun.