Zastřelil a ubil dva muže, žalobce mu navrhl doživotí

Praha - Státní zástupce dnes navrhl středočeskému krajskému soudu, aby uložil Robertu Tempelovi doživotní trest vězení za vraždu dvou mladých mužů. Událost se stala v létě 2001 na odlehlém lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel sice již čtyřikrát vyslechl osvobozující verdikt, odvolací soud však pokaždé rozhodnutí zrušil. Jeho obhájce Kolja Kubíček navrhl soudu, aby Tempela obžaloby zprostil. Verdikt má padnout ve středu.

Vedle Tempela je podezřelým také Lubomír Václav z Karlových Varů. V minulosti jej policie za účast na vraždě stíhala, později však byl pravomocně osvobozen a v kauze nyní vystupuje jako klíčový svědek. Podle žalobce je nesporné, že pachatelem je jeden z nich. Oba však tvrdí, že vraždil ten druhý.

Událost se stala v srpnu 2001 na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Václava měl kontaktovat jeho známý z ruzyňské věznice a požadovat, aby zprostředkoval prodej auta jeho známého Lukáše Svobody. Toho Václav oslovil, zájemcem o vůz byl právě Tempel. Podle policejního spisu však Tempel při předávání vozu Svobodu zastřelil, zasáhnout měl i jeho známého Michaela Vičara, který se Svobodou přijel, a následně jej dobít údery do hlavy.

Výpovědi se liší, Tempel svaluje vinu na Václava - a naopak

Václav uvedl, že Tempelovi pomáhal pohřbít těla zastřelených ve Staré Vodě na Chebsku proto, že se bál Tempelových výhrůžek. Měl mu hrozit, že jej také zabije a že má známé na policii. Podle Tempela mu však Svoboda dlužil peníze a chtěl se s ním vyrovnat vozem. Mladíci prý podle něho také chtěli obchodovat s heroinem. Kdyby je prý zabil a ukradl Svobodovi auto, veřejně by se s ním neukazoval.

„To bych musel trpět kretenismem,“ řekl. Oba prý zavraždil Václav. Dále uvedl, že v minulosti absolvoval jeden z nejtvrdších bojových výcviků a účastnil se válečných konfliktů v Čečensku či v Somálsku. „Potřebovat na dva lidi sedm nábojů, já ani nikdo z mých kolegů by je nepotřeboval,“ dodal. Václavův čin proto prý neohlásil ze strachu. Protože je trestaný násilník, bál se, že vina by padla na něj. Václav mu podle něho navíc hrozil, že ublíží jeho přítelkyni.

Žalobce požaduje pro Tempela trest nejvyšší

Žalobce ale dnes označil Tempelovu výpověď za nedůvěryhodnou. Kdyby chtěl Svoboda vracet Tempelovi dluh, tak by nekontaktoval nikoho ve věznici, uvedl. Dodal, že ze svědeckých výpovědí vyplývá, že Svoboda se auto snažil prodat delší dobu. Mrtvoly prý navíc byly zakopány u domu, který patřil Tempelovým známým. Výpověď Václava je podle státního zástupce v souladu s ostatními důkazy.

„Jsem naprosto přesvědčen, že tohoto trestného činu se dopustil obžalovaný Tempel. Jedná se o něco tak příšerného, že nějaká shovívavost soudu absolutně není na místě,“ řekl soudu žalobce a navrhl uložit mu nejpřísnější trest.

Trestní řízení trvá již téměř sedm let. Plzeňský krajský soud Tempela čtyřikrát obžaloby zprostil, pražský vrchní soud verdikt pokaždé zrušil. Právě na čtyři předchozí osvobozující verdikty se Tempelův obhájce Kubíček odvolává. „V žádném případě není možné jednoznačně říci, zda čin spáchal Václav či Tempel,“ zdůraznil.

Vydáno pod