Sněmovna zahajuje poslední letošní schůzi, na programu má rozpočet i radar

Praha - Sněmovna dnes zahájí svou poslední plánovanou schůzi v letošním roce. Trvat by měla dva týdny, poslanci mají na programu například návrh státního rozpočtu, smlouvy o radarové základně v Brdech či omezení jízd kamionů. Ostře sledovaná bude také diskuse o antidiskriminačním zákonu, který poslancům vrátil prezident. Ještě před začátkem jednání sněmovny se sejdou stranické kluby.

Návrh rozpočtu se schodkem 38 miliard poslali zákonodárci do dalšího projednávání v říjnu. ČSSD se nechala slyšet, že zákon nepodpoří. Ještě před hlasováním se ale poslanci pustí do takzvaného porcování medvěda, tedy rozdělování peněz na různé dotace a projekty. Sněmovna letos obdržela 1 100 žádostí o finance.

Spory vyvolává i zamýšlená americká radarová základna v Brdech. ČSSD a KSČM požadují referendum. Jednotný názor nemá ani koalice. Podle zelených by se dokumenty měly schvalovat až v příštím roce po nástupu nové americké administrativy. Sněmovna o smlouvách o zřízení americké protiraketové základny a o postavení amerických vojáků na českém území začala jednat v říjnu.

Oříškem několik měsíců zůstává antidiskriminační zákon, který vetoval prezident. Ochranu před nerovným zacházením přitom mělo Česko do svých zákonů zanést už při vstupu do EU před čtyřmi lety. Nyní mu hrozí žaloba od Evropské komise a pokuty. K přehlasování veta je potřeba 101 hlasů. Dolní komora měla toto zásadní rozhodování v plánu už v červnu. Od té doby se odkládá. Není totiž jisté, zda by pro normu zvedl ruku potřebný počet zákonodárců. Podle některých členů ODS je zákon zbytečný, podle poslanců ČSSD zas nedostatečný.

Vydáno pod