Desítka lidí protestuje před ÚS proti Lisabonské smlouvě

Brno - Zhruba deset lidí protestuje před Ústavním soudem proti přijetí Lisabonské smlouvy. Soud dnes projednává, zda je smlouva v souladu s českým ústavním pořádkem. Mezi demonstranty je sedm členů Národní strany a tři zástupci uskupení Právo a Spravedlnost. Krátce před příjezdem prezidenta Václava Klause je policie vyzvala, aby místo opustili. Protestující to odmítli, zaručili ale policii poklidný průběh demonstrace.

„Zákon zakazuje shromažďování do vzdálenosti 100 metrů od Ústavního soudu,“ řekl ředitel brněnské policie Martin Kotlan. Protestující vyzval, ať projdou na vedlejší chodník, který sice není tak daleko, ale tuto vzdálenost by policie tolerovala.

Když to demonstrující odmítli, policie je oddělila od schodiště k soudní budově. Strážci zákona je upozornili, že páchají přestupek, který s nimi budou dodatečně řešit.

„Euroústavu ani podobný doklad Evropská unie nepotřebuje“

Protestující před budovou rozvinuli transparent a rozdávali letáky, kterými vyjádřili svůj nesouhlas s Lisabonskou smlouvou. Národní strana podle své předsedkyně Petry Edelmannové podporuje Klause v jeho pohledu na Lisabonskou smlouvu. „Je to zcela zbytečný dokument. Euroústavu ani podobný doklad Evropská unie nepotřebuje,“ řekla.