Zubová: Bursík zaměstnává bývalého důstojníka StB

Praha - Poslankyně Olga Zubová, která v sobotu vystoupila z poslaneckého klubu Strany zelených, dnes ostře zaútočila na šéfa své strany a ministra životního prostředí Martina Bursíka. Rozeslala médiím sdělení, ve kterém uvádí, že zaměstnanec resortu životního prostředí Miloslav Málek je bývalý pracovník StB, který ji a její rodinu může  "mít na starosti". Lídr zelených to ale rezolutně popřel.

Zaměstnanec ministerstva životního prostředí Miloslav Málek informaci o své minulosti komunistického kontrarozvědčíka potvrdil. „Tyto informace se dají dohledat, jsou pravdivé. Ale to, co tvrdí paní Zubová, že jsem na ni nasazený, to je obrovská hloupost. Mně to připadá, že se v době snad pomátla. V životě jsem její rodině nevyhrožoval, v životě jsem proti ní neútočil,“ řekl Málek.

Zubová ve svém sdělení uvedla, že Málek „už několik měsíců útočí na mě a mého manžela, šíří nepravdivé informace a diskredituje mou rodinu“. Poslankyně prý získala i písemné sdělení Petra Uhla, kterého Málek údajně zadržel naposledy 19. listopadu 1989.

„Ve světle nedávných událostí kolem poslance Moravy mám strach, že Miloslav Málek má na starosti nyní mě a mou rodinu a je pokračováním 'seriálu' o pozitivních a negativních motivacích - tentokrát proti mně ale nestojí žádný amatér, nýbrž bývalý kapitán kontrarozvědky StB,“ napsala Zubová. E-maily, které jí měly od Málka chodit, médiím Zubová ukázat nechce a, ačkoli se jedná o závažné obvinění, trestné oznámení zatím podávat nebude.

Ministr Bursík považuje vyjádření Zubové za absurdní

Martin Bursík původně tvrdil, že Málka, mj. člena Strany zelených, nezná. „Resort má něco více než 2000 zaměstnanců a já nepřijímám všechny zaměstnance do práce,“ řekl dnes ministr novinářům. Otázka zaměstnanců je prý věcí personálního oddělení a ředitelů jednotlivých odborů. Později dodal, že nevidí Málkovu minulost jako důvod, proč by neměl být členem zelených.

Obvinění Zubové považuje Bursík za absurdní a vidí v něm útok na svou osobu. „Ani jeden z více než dvou tisíc zaměstnanců není nasazen na paní Zubovou ani na nikoho jiného, protože tyhle metody neuplatňuji. Odsuzuji je.“

Mluvčí ministerstva Jakub Kašpar v tiskové zprávě dodal, že ministr nepřijímá zaměstnance ministerstva, pouze jmenuje do funkcí ředitele odborů, ředitele sekcí a své náměstky. Málek v úřadu pracuje zhruba 1,5 roku a je kontaktní osobou za ministerský úřad v celoevropské síti AFCOS, která hlídá, aby se nezneužívaly prostředky z evropských fondů.

„Role ministra při jeho přijímání na MŽP byla nulová, neboť jde o řadového ministerského referenta. Na jeho pozici není třeba lustrační osvědčení a ministerstvo životního prostředí své řadové zaměstnance nelustruje. Tudíž minulost pana Málka nebyla dodnes známa ani ministrovi, ani jeho přímým nadřízeným,“ uvedl ve svém vyjádření Kašpar.

Spory Zubové s vedením její vlastní strany vyvrcholily v sobotu v Pardubicích, kde poslankyně spolu se svou kolegyní Věrou Jakubkovou oznámila odchod z poslaneckého klubu nejmenší vládní strany. Předtím se její jméno objevilo taky v souvislosti s kauzou poslance Jana Moravy, který nechal sledovat její dceru.

  • Miloslav Málek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/544/54364.jpg
  • Martin Bursík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/267/26602.jpg
Vydáno pod