Na jihu Moravy budou nové regionální spoje, nově pojede vlakové taxi

Brno - Nový jízdní řád Českých drah, který začne platit od 14. prosince, zkrátí na jihu Moravy intervaly řady příměstských vlaků a zavede nově přímé a rychlejší spojení mezi Brnem a Hodonínem. Každý den vyjede na koleje 853 vlaků, které najedou o 1,2 procenta kilometrů více než dosud. Do Brna bude nově zajíždět historický vlak, který dosud jezdil na trase Břeclav - Lednice. Podle nového jízdního řádu si je možné vlak objednat také mimo pravidelné odjezdy - jako vlakové taxi.

Na jižní Moravě vznikne rychlé spojení centra Brna se Slováckem. Nové přímé vlaky urazí vzdálenost Brno - Hodonín za hodinu a pět minut. Dráhy současně prodlouží dnešní rychlíky Olomouc - Hodonín - Břeclav až do Brna. Vlaky tak na trase Brno - Hodonín pojedou ve špičce každou hodinu, mimo špičku pak ve dvouhodinovém intervalu.

Na řadě regionálních linek se prodlouží interval pro denní špičku až do večerních hodin. Například na trati Brno - Blansko - Skalice nad Svitavou pojedou vlaky v půlhodinovém intervalu nově až do 20:00. Loni vzniklá příměstská linka S1, která sváží cestující z Kuřimi do průmyslové zóny Černovická terasa, se prodlouží až do Tišnova a mezi 14:00 a 18:00 pojede každou půlhodinu. „Společně s tradiční linkou z Tišnova přes Kuřim na hlavní nádraží v Brně se tak interval dopravní obslužnosti oblasti na sever od Brna zkrátí ve špičce na 15 minut, což už se blíží intervalům městské hromadné dopravy,“ řekl ředitel krajského centra osobní dopravy v Brně Pavel Karšulín.

Změny se dotknou také jízdního řádu na trati Břeclav - Lednice, kde v turistické sezoně od 11. dubna do 28. září jezdí pravidelně o víkendech a ve svátky historický motorový vůz řady 131, kterému se přezdívá Hurvínek. Nově bude vyjíždět každé ráno už z Brna, kam se večer zase vrátí. V době, kdy bude vlak odstavený v Břeclavi či Lednici, si jej může kdokoliv pronajmout jako taxi na individuální projížďku po trati. „Jedinou podmínkou je úplné zaplnění kapacity vozu, tedy nákup všech 40 jízdenek po 45 korunách,“ dodal Karšulín.