Originální dokumentaci k Průmyslovému paláci daroval magistrátu anonym

Praha - Pražský magistrát našel jeden z originálů stavebnětechnické dokumentace k Průmyslovému paláci, jehož levé křídlo 16. října zcela zničil požár. Magistrátu dokumenty donesl a daroval muž, který chce zůstat v anonymitě. Původním vlastníkem originálních plánů z roku 1819 je ale stát a nikdo neví, jak se do soukromých rukou dostaly. Metropole bude ovšem muset vyřešit, jak materiál získat do vlastnictví Prahy. Časem by se mohl stát součástí sbírek Muzea hlavního města Prahy a mohl by být také vystaven.

„Je to malý zázrak,“ reagoval primátor Pavel Bém. Materiály dostal primátor v neděli, dnes je představil pražským radním. Praha je hledala více než měsíc a s jejich nalezením už se příliš nepočítalo. Magistrát proto uvažoval o tom, že pro zachování vzhledu plány překreslí z historických časopisů z roku 1890. Magistrát po požáru tvrdil, že přesná kopie historické budovy bude postavena do konce září roku 2010.

Požár na Výstavišti v Holešovicích podle policie nejspíš způsobila technická závada. Oheň vznikl v jednom z výstavních stánků, který byl součástí veletrhu zubařské techniky Pragodent. Ve stánku prý byly hořlavé spreje určené k čištění zařízení zubařské ordinace, které v ohni explodovaly. Vyhořelo levé křídlo historické budovy, zůstala z něj jen část obvodových zdí.

Podle prvních odhadů oheň zničil majetek až za miliardu korun. Nájemce - společnost Incheba - uvedl, že celý areál Výstaviště pojistil částkou 2,5 miliardy korun. Magistrát proto chce, aby firma palác dostavěla a chce s ní kvůli tomu nejpozději v prvních prosincových dnech podepsat dodatek k nájemní smlouvě. Společnost by se v něm zaručila, že palác obnoví z pojistky a zbytek případně doplatí ze svého. „Asi se jim do toho moc nechce, ale věřím, že to podepíšou,“ řekl dnes radní Milan Richter. Pokud by Incheba na dodatek nepřistoupila, město jí chce vypovědět smlouvu.