Specialitou české cizinecké policie je hledání padělaných dokladů

Praha - Praha v těchto dnech hostí setkání zástupců evropských zemí, kteří diskutují o výukovém programu pro evropské hraniční služby nazvaném Evropský výcvikový den 2009 (EUTD). Česká cizinecká policie přispívá podle šéfa cizinecké policie Vladislava Husáka ke vzdělávání strážců hranic evropských zemí především poznatky o odhalování padělaných dokladů.

Odhalování padělaných dokladů je specialitou české cizinecké policie i vzhledem k tomu, že nestřeží vnější hranice schengenského prostoru. „V současné době, v rámci cizinecké policie, máme kolem 100 specialistů na odhalování falešných a pozměňovaných dokladů,“ dodal Husák.

Česká cizinecká policie školí v odhalování padělaných dokladů například i irácké policisty. „Asi před měsícem byli naši kolegové na první misi v Iráku, kde dávali informace o způsobech odhalování padělaných a pozměňovaných dokladů v okolí Basry,“ podotkl Husák. Tento týden naopak přijeli iráčtí policisté na školení do Česka.

EUTD je jedním z programů Evropské agentury pro správu vnějších hranic a operativní spolupráci (FRONTEX). Jde o společný výcvikový program pohraničních služeb států EU a schengenského prostoru. EUTD má podobu interaktivního CD, které obsahuje obecné informace o jednotlivých státech schengenského prostoru a o jejich hranicích, ale i vzdělávací část, která se skládá například ze zhruba osmihodinového výcviku zaměřeného na odhalování falešných dokladů. „Naším cílem je, aby odsud kolegové odjížděli a uměli s tím nástrojem pracovat,“ uvedl Husák.

Vydáno pod