Schvalování programu ve sněmovně ztroskotalo, ODS chce mimořádnou schůzi

Praha - Listopadová schůze sněmovny dnes skončila ještě dřív, než pořádně stihla začít. Poslanci po více než dvou hodinách příprav neschválili svůj program jednání. Na pořadu schůze plánované na dva až tři týdny byl přitom rozpočet na příští rok, zahraniční mise nebo smlouvy o radaru. K přijetí seznamu ale chyběl jediný hlas. Poslanecké kluby se nyní radí o dalším postupu. ODS už požádala šéfa sněmovny o svolání jedné až tří mimořádných schůzí dolní komory. Konat by se mohly od příštího týdne. Chce projednávat návrh rozpočtu na příští rok, vojenské zahraniční mise a snižování daní.

Ze 180 přítomných pro návrh programu, na jehož úpravách zákonodárci začali pracovat krátce po 14:00, zvedlo ruku 90 poslanců. Proti jich bylo 83. Sestavený pořad jednání se nelíbil opozičním socialistům a komunistům. Podle Davida Ratha bylo jedním z důvodů to, že se opozici nepodařilo zařadit do programu poslanecký návrh sociálních demokratů na zrušení poplatků ve zdravotnictví pro děti do 18 let, starobní důchodce a lidi s příjmem pod dvojnásobek životního minima. Komunisté zase neuspěli s návrhem na vyřazení smluv o americkém radaru v Brdech ze seznamu projednávaných bodů.

Na krachu schůze se podíleli i tři poslanci ODS

Martin Bursík:

„Je to poprvé v historii. Jsem z toho otřesen. To je skutečně více než nulová tolerance.“

Vláda se přitom s opoziční ČSSD snaží v těchto dnech dohodnout na příměří kvůli českému předsednictví EU, které začíná v lednu. „Bylo by velmi laciné říct pouze, že socialisté a komunisté už chtějí Vánoce a nechtějí pracovat, i když i to může být pravda,“ prohlásil Topolánek poté, co sněmovna dnes o jeden hlas neschválila program vlastní schůze. Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř také zdůraznil, že na krachu schůze se podíleli i tři poslanci ODS -Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel.

„Poslanecký klub také udělal první krok ke změně jednacího řádu, aby mohl být vyloučen člen ODS z poslaneckého klubu,“ uvedl Tluchoř. Mimořádné schůze, o které poslanci ODS požádají, budou řešit ty problémy, které jsou pro fungování České republiky zásadní, uvedl Topolánek. Na tiskové konferenci po jednání sněmovny zdůraznil právě nutnost rozpočtu a prodloužení mandátu vojákům v zahraničních misích: „Určitě schůze nebude tak dlouhá, body budou redukovány na ty, které pokládáme za nezbytně nutné.“

Vidím: Politické hry se nesmějí hrát s vojáky, kteří jsou v zahraničí

Poslanec Jan Vidím, který stojí v čele sněmovního branného výboru, upozornil, že v minulosti se vždy na konci roku podařilo projednat nasazení české armády v zahraničí: „Politické hry se dají hrát opravdu s ledasčím. Ale nesmějí se nikdy hrát s vojáky, kteří jsou v zahraničí. A už vůbec ne s vojáky, kteří jsou ve válce.“ Pokud o misích sněmovna nerozhodne, budou vojáci od počátku příštího roku pracovat bez mandátu. „To je absolutně nepřijatelné,“ dodal Vidím.