Bendl: Odvolání ředitelů nemocnic je jenom stranická čistka

Benešov - Nový středočeský hejtman David Rath začal provádět personální změny hned první den po nástupu do funkce. Odvolal představenstva pěti oblastních nemocnic v kraji. Rada dnes zvolila nové představenstvo, které bude pro všechny nemocnice společné. To pak odvolalo i současné ředitele nemocnic v Benešově, Kolíně, Kladně, Mladé Boleslavi a Příbrami. Rath označil dosavadní vedení nemocnic za prominenty ODS.

Mezi důvody, proč ředitelé nemocnic museli opustit své posty, jsou například nevýhodné prodeje a pronájmy nebo bezdůvodné propouštění některých odborníků. Nové radě se nelíbí ani ředitel krajského zastoupení v Bruselu, kterého chtějí nahradit sociálním demokratem Markem Semerádem. Podle bývalého hejtmana Petra Bendla je ale odvolání bez jakýchkoliv důkazů, že by někdo cokoliv spáchal, jenom stranická čistka.

Předsedou nového představenstva se stal Aleš Buriánek. Nové ředitele nemocnic uvede vedení Středočeského kraje do funkce ve středu. Podle Ratha se jedná o doktora Chudomela, doktorku Pancovou, doktora Holobradu, doktora Řepu a inženýra Langera. „Bez výměny představenstev akciových společností a bez výměny ředitelů nejsme schopni k prvnímu lednu zrealizovat zrušení poplatků,“ komentoval svůj krok Rath.  

Odvolaní ředitelé postup nového hejtmana nechápou

Od vedení kraje nedostali odvolaní ředitelé žádné oficiální informace. Neví, jestli ještě dnes mají kompetence k řízení nemocnic. „Pokud se mediálně dozvím, že už jsem mimo funkci, ale nikdo z mých nadřízených se mnou nekomunikuje, tak může být ohrožený chod nemocnice i samotní pacienti,“ namítl odvolaný ředitel Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově Miroslav Petrik.

Rath se ale brání. Podle zákona o akciových společnostech podle svých slov s odvolanými řediteli nemusel komunikovat vůbec a šel tak nad rámec zákona. O tom, že by bývalým členům představenstev nemocnic nabídlo vedení kraje nové pozice, hejtman neuvažuje. Náměstek pro oblast zdravotnictví Zdeněk Seidl je pouze zítra informuje, že ve svých funkcích definitivně skončili.

Miroslav Petrik
Zdroj: ČT24