Šetření kauzy Morava stojí, politici si nad ní „myjí ruce“

Praha - Komplikace v řešení aféry bývalého občanskodemokratického poslance Jana Moravy, který chtěl nechat sledovat dceru poslankyně zelených Olgy Zubové, narůstají. Poslanecká sněmovna sice navrhla vytvoření komise, která by se aférou zabývala, ani po dvou měsících od kauzy však strany neměly vůli shodnout se na jejím osazení. Výsledky šetření se přitom čekají už v půlce příštího roku.

Předpokládané složení komise, která má vyšetřit shromažďování kompromitujících materiálů na politiky, je zamýšleno následovně: čtyři členové ODS, čtyři sociální demokraté, dva komunisté a po jednom zástupci lidovců a Strany zelených. Politici si však nad případem nyní myjí ruce.

Občanští demokraté předpokládají iniciativu od svých hlavních oponentů, sociální demokracie. „Musím říct, že jsem překvapený. Já jsem byl přesvědčen o tom, že když kolem toho byl tehdy takový obrovský humbuk, tak že komise už je zvolena, pracuje a vyslýchá a vyšetřuje,“ řekl poslanec ODS Jan Vidím.

Křesťanští demokraté se od celého vyšetřování dokonce distancují. „Řekli jsme, že je to záležitost Strany zelených a ODS a že v tom nehodláme činit nic proti ani pro, protože se nás to netýká,“ podotkl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa. A zelený poslanec Přemysl Rabas řekl, že jeho strana má momentálně jinou prácí.

Sociální demokracie považuje momentální stav za velkou chybu a ráda by viděla změnu. Varuje, že pokud se vyšetřovací komise rychle neobsadí, nebude dostatek času na důkladné šetření. Ani ČSSD a komunisté přitom zatím svého zástupce do komise nevyslali.

Aféra ublížila ODS ve volbách víc než reforma zdravotnictví

Kauza Morava, v níž stejnojmenný poslanec sháněl kompromitující materiály na rebelující a dnes už bývalou poslankyni SZ Olgu Zubovou a byl při tom přistižen kamerami investigativního reportéra Janka Kroupy, otřásla českou politickou scénou a především ODS letos v září. Morava krátce po zveřejnění celého případu složil své funkce.

Kauza byla pro ODS také katalyzátorem vnitrostranických sporů a především zasáhla do politického boje před krajskými a senátními volbami. Analýza společnosti Media Tenor upozorňuje, že aféra měla na vnímání občanských demokratů značně negativní vliv. V době od poloviny července do poloviny října se ve sledovaných médiích objevilo přes 350 zmínek o ODS v souvislosti s kauzou Morava. Tři stovky z nich byly negativní. Ze stovky zmínek o zdravotnictví, které mělo podle některých analýz ODS volby prohrát, přitom byla negativní jen necelá pětina.

Vydáno pod