Vedení středočeských nemocnic se ve středu ujmou nové osoby

Praha - Řízení středočeských krajských nemocnic se ve středu ujmou noví ředitelé. Obměněná představenstva oblastních nemocnic odebrala kompetence současným ředitelům a řízením pověřila nové nástupce. "Dosavadní ředitelé byli prominenty ODS a neumožnili by zrušení poplatků v krajských nemocnicích, které sociální demokracie slíbila voličům," řekl dnes novinářům nový hejtman David Rath (ČSSD). Do funkce předsedy představenstev všech pěti oblastních zdravotnických zařízení radní jmenovali advokáta Aleše Buriánka.

Odvolané ředitele rychlost, s jakou nové vedení kraje o jejich osudu rozhodlo, překvapila. Někteří se pozastavili nad tím, že je o změnách nikdo neinformoval. „To je forma akciové společnosti, ti ředitelé nejsou podřízeni hejtmanovi a kraji. To si páni ředitelé měli rozmyslet v době, kdy prosazovali převod nemocnic na akciové společnosti,“ podotkl Rath s tím, že jejich jmenování či odvolání je výlučně v moci představenstev. Stejné je to i s informováním o těchto změnách.

Hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Zdeněk Seidl uvedl, že ve středu navštíví všech pět oblastních zdravotnických zařízení a sdělí jejich ředitelům důvody jejich odvolání. Zároveň uvede do funkcí jejich nástupce, kteří budou řízením nemocnic pověřeni. Kolínskou nemocnici povede chirurg Petr Chudomel, kladenskou zástupkyně primářky na interně motolské nemocnice Kateřina Pancová, příbramskou chirurg a bývalý starosta Dobříše Stanislav Holobrada a benešovskou radiolog Milič Řepa. „Nebudou zatím jmenováni na všech místech řediteli, protože se pracuje na právní normě tohoto jmenování, ale budou jmenováni jako lékaři, kteří tyto nemocnice povedou,“ dodal Seidl. Mladoboleslavskou nemocnici zatím povede ekonom Josef Langer. Stranická příslušnost podle Seidla nehrála roli, nikdo z nových šéfů nemocnic není podle jeho informací členem ČSSD.

V čele středočeských nemocnic advokát Buriánek

Radní podle Ratha také jmenovali advokáta Aleše Buriánka do funkce předsedy představenstev všech pěti oblastních zdravotnických zařízení. „Je to takzvaný koncern, který umožňuje, aby byl jeden předseda představenstva pro všechny členy koncernu,“ vysvětlil Rath. Buriánek se podle hejtmana v minulosti podílel například na přípravě zákona o neziskových nemocnicích. „První cíl je ohledat terén, neboť situace v nemocnicích je dosti chaotická,“ řekl Buriánek novinářům.

Buriánek je právníkem České lékařské komory, kterou několik let vedl Rath. Dosavadní šéfové nemocnic se o svém odvolání dozvěděli z médií. „Dosud mi to písemně nikdo nepředal,“ řekl ředitel kladenské nemocnice Otakar Mareš. Podobně se vyjádřili i ředitelé příbramské, benešovské, mladoboleslavské a kolínské nemocnice. Mareš rozhodnutí nové krajské reprezentace respektuje, jeho rychlostí byl nicméně překvapen. „Vše, co se děje, jsme samozřejmě očekávali, protože respektujeme to, že vítěz voleb má právo si vybrat svůj management,“ řekl.