Senát poprvé zasedne v povolebním složení

Praha - Senát se dnes sejde na první schůzi v povolebním složení. Tradičně bude volit své vedení a složení svých výborů nebo komisí. Kromě toho má schvalovat smlouvy o umístění americké radarové základny v Česku a možná i vyšší pojištění bankovních vkladů.

Hned na prvním zasedání bude mít před sebou nově složený Senát ostře sledovaný bod - smlouvy o radarové základně. Čeká se tedy poměrně vyhrocená atmosféra. Dlouhodobě proti je opozice, která je ale v Senátu ve výrazné menšině. Předpokládá se tedy, že dohodu o postavení základny v Brdech a smlouvu o podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území horní komora podpoří.

Senát by měl také rozhodnout i o vyšším pojištění bankovních vkladů. Vláda v souvislosti se světovou finanční krizí navrhla bankovní vklady pojistit na dvojnásobek, tedy až do 50 000 eur, což je asi 1,25 milionu korun.

Kandidátem na předsedu Senátu je Přemysl Sobotka

Na první zasedání Senátu v novém složení přijde i premiér Mirek Topolánek a předseda sněmovny Miloslav Vlček. Na začátku musí senátoři rozhodnout o novém uspořádání na další dva roky. Nové vedení Senátu má být šestičlenné, rozšířit se má o pátého místopředsedu. Zastoupení v něm bude mít ODS, ČSSD i KDU-ČSL. Jediným kandidátem na funkci předsedy Senátu je opět zástupce ODS Přemysl Sobotka.