Ústavní soud dnes bude znovu jednat o Lisabonské smlouvě

Praha - Už dnes by mohlo padnout rozhodnutí o tom, jestli je Lisabonská smlouva v souladu s českým právním řádem. Na včerejším jednání si soudci vyslechli ostrou kritiku evropského dokumentu od prezidenta Václava Klause. Rozhodnutí soudců je důležité nejen pro Českou republiku, ale i pro celou Evropskou unii.

Václav Klaus přijel na úterní jednání s pečlivě připravenými argumenty. Lisabonská smlouva je podle něj nejen v rozporu s dikcí jednotlivých článků ústavy, ale i s jejím materiálním jádrem. Napadl tak vládní rétoriku. „Vláda přišla s teorií tak zvaného materiálního jádra ústavy. To znamená, že některá ustanovení jsou si rovnější. A tam říká, my víme, že Lisabonská smlouva je v rozporu s ústavou, ale že s tím materiálním jádrem, to je jako Yetti, nikdo ho nikdy neviděl, v rozporu není,“ vyjádřil se tajemník prezidenta Ladislav Jakl.

Debata před Ústavním soudem není pro Lisabonskou smlouvu v českém prostředí zdaleka poslední. Ať už soudci rozhodnou jakkoliv, diskutovat se o ní bude ještě ve sněmovně. „Jedna možnost je, že Ústavní soud rozhodne, že ta smlouva je konformní s českým ústavním pořádkem, nebo je druhá možnost, že tam je nějaká kolize a nezbývá nic jiného, než buď změnit ústavu nebo ústavu nechat a smlouvu nějakým způsobem neratifikovat,“ řekl místopředseda vlády Alexander Vondra.

Na rozhodnutí soudu čeká i česká opozice. Je připravena ho respektovat, kritické komentáře ale připouští. „Jsem dneska rozhodnut, že Lisabonská smlouva je konformní s naším ústavním pořádkem. Pokud bude mít Ústavní soud jiný názor, budu se zajímat o jeho argumenty a je mi snad dovoleno o nich pochybovat,“ sdělil místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Podle profesora Cardiffské univerzity Jiřího Přibáně nejde ve světě o nic neobvyklého, že mezinárodní smlouvy posuzuje Ústavní soud. „Jak víme, žijeme v ústavních demokraciích, takže rozhodovat nemají jenom parlamentní většiny, ale taky odborníci, experti na ústavní právo, jako jsou ústavní soudci,“ upozornil Přibáň.

Soudci se dostávají do pozice, kdy rozhodují o otázkách, které jsou pod přísným politickým drobnohledem. „Soudci rozhodují podle svého svědomí a nevelí jim žádný stranický vůdce,“ zdůraznil bývalý ústavní soudce Vojtěch Cepl.

Česko je v Evropské unii poslední zemí, která o smlouvě doposud nijak nerozhodla. V lednu přitom začínáme evropské sedmadvacítce předsedat. Lisabonská smlouva má unii po krachu euroústavy přinést potřebné reformy institucí a rozhodování. Irové v červnu v referendu smlouvu odmítli, v ostatních zemích unie ji už schválili. V Německu a Polsku čeká na podpis prezidenta. Jako poslední zatím Lisabonskou smlouvu schválil švédský parlament.