ODS by mohla vyloučit Tlustého z klubu příští týden

Praha - Poslanecký klub ODS by mohl ze svého středu vyloučit rebelujícího kolegu Vlastimila Tlustého již příští týden. Klub by se mohl sejít v úterý před uvažovanou mimořádnou schůzí sněmovny, kterou chce svolat ODS. Poslanci hodlají v úterý schválit příslušnou změnu jednacího řádu, o samotném vyloučení by hlasovali až na své další schůzi klubu.

Klub vyzval Tlustého k odchodu již dříve, a to v souvislosti s případem exposlance ODS Jana Moravy. Ten údajně sbíral kompromitující materiály na Tlustého. Mimo jiné se snažil šířit jeho intimní fotografie. Netušil ale, že Tlustý je nechal záměrně ve spolupráci s televizí Nova vyrobit jako návnadu.

Morava posléze mandát složil sám. Klub vyzval Tlustého k odchodu, ten to ale odmítl. Výkonná rada ODS ho vyzvala, aby složil mandát a vzdal se členství v ODS, to také odmítl. „Já nevystoupím odnikud, ani z ODS, ani z parlamentu, ani z klubu,“ prohlásil již dříve.

Podle jednacího řádu klubu ODS není dosud možné vyloučit z něj poslance, který je současně členem strany. Klub chce tuto podmínku proto nyní odstranit.

Tlustý spolu se dvěma dalšími rebelujícími kolegy z ODS Janem Schwippelem a Jurajem Ranincem mimo jiné nepodpořili v úterý program řádné schůze. Sněmovna ho neschválila, a schůze se proto nekonala. V klubu je z rebelů ODS jen Tlustý; Raninec a Schwippel jeho řady už sami opustili.