Paroubek vyzval Topolánka k jednání o předčasných volbách

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek vyzval premiéra Mirka Topolánka k jednání o předčasných volbách. Reagoval tak na úterní krach jednání ve sněmovně, kdy se vládní koalici nepodřilo prosadit program listopadové schůze. Podle Paroubka jsme velmi pravděpodobně na prahu vládní krize. Vedení sociálních demokratů proto ráno předloží návrhy, jak postupovat.

Poslanci v úterý po více než dvou hodinách příprav neschválili program, kterému se měli v příštích třech týdnech věnovat. K jeho přijetí chyběl jediný hlas. Podle Paroubka je to potvrzením toho, že je vláda menšinová. Lídr ČSSD se zasedání sněmovny nezúčastnil, protože jednal v Berlíně s německými sociálnědemokratickými politiky.

Jiří Paroubek:

„Předčasné volby by byly vysvobozením.“

Paroubek soudí, že stejně jako program schůze může ve sněmovně skončit každý významný zákon. Může se dokonce stát, že bude země bez státního rozpočtu. Vláda se ale rozhodně vstřícných kroků od sociální demokracie nedočká, nemůže očekávat ani „opoziční smlouvu ani toleranční patent“, zdůraznil Paroubek.

Premiér by měl proto podle šéfa opozice přijít s iniciativou jednání o řešení situace a říci, zda vidí jinou možnost než předčasné volby. Kdyby byl ochoten přistoupit na předčasné volby, pak za takové situace by „hladce prošla“ otázka českého předsednictví Evropské unii.