Sněmovna se příští týden mimořádně sejde ke dvěma schůzím

Praha - Poslanecká sněmovna se příští týden znovu sejde, a to hned dvakrát. Návrh vládní ODS na mimořádné jednání poslanců vyslyšel předseda dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD). První ze schůzí se uskuteční 2. prosince, další pak 3. prosince. V předběžném plánu následujících schůzí se podařilo prosadit 31 bodů jednání v čele s vládním rozpočtem na příští rok. Informaci dodal Vlčkův mluvčí Dušan Veselý. V navrhovaném programu se neobjevila Lisabonská smlouva, smlouvy o radaru či antidiskriminační zákon.

První mimořádná schůze má začít v úterý ve 14:00, další ve středu v 09:00. V programu prvního jednání je 24 bodů. Občanští demokraté vyšli vstříc opoziční ČSSD, když mezi ně zařadili premiérovo vystoupení o opatřeních proti dopadům ekonomické krize. Sociální demokraté ho požadovali už v úterý, ale neuspěli. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka pak řekl, že to byl jeden z důvodů, proč ČSSD v úterý program řádné schůze nepodpořila. „Snažili jsme se vyjít vstříc,“ řekl dnes předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.  

Schůzi poslanci v úterý večer zřejmě přeruší a ve středu ráno začne další. Na ní by se mělo odehrát druhé a třetí čtení státního rozpočtu. I druhé zasedání by sněmovna měla nejspíš přerušit a vyčkat, až vyprší zákonem dané lhůty pro projednávání. Při první mimořádné schůzi by se poslanci mohli zabývat i novelou školského zákona, návrhem daňových úprav či změnami příspěvků na sociální služby. Druhá schůze obsahuje sedm bodů. Hlavním z nich je projednávání a schvalování státního rozpočtu na příští rok. Dnes se mu věnoval i rozpočtový výbor, když „porcoval medvěda“. Asi šest stovek různých dotací a projektů by si mělo rozdělit 1,8 miliardy.

ODS požádala o svolání mimořádných schůzí po krachu řádného jednání, které mělo začít v úterý. Po více než dvouhodinové debatě opozice nepodpořila program, jemuž se měli zákonodárci v příštích třech týdnech věnovat. K nim se připojili i tři rebelové ODS, když se zdrželi hlasování.