Při krádeži bankomatu na Sokolovsku se střílelo

Březová (Sokolovsko) - V Březové na Sokolovsku se dva zloději dnes pokusili vykrást bankomat. Po dvou varovných výstřelech policie se jeden z mužů na místě vzdal, druhému se podařilo ujet. Zloděj na útěku má u sebe střelnou zbraň a vyhrožoval jejím použitím. Policie po něm pátrá. Loupež se stala okolo třetí hodiny ranní. Policisté vzápětí začali kontrolovat silnice v okolí. Uzávěry byly kolem 09:00 odvolány.

Lupiči se pokusili vyrvat bankomat, který je umístěný ve zvláštní místnosti v budově radnice. Omotaly ho hasičskou hadicí a chtěli vytrhnout. Díky zásahu policie se ale zlodějům nepodařilo dostat k trezoru bankomatu. Škoda tak bude jen na poškozených dveřích a na peněžním přístroji. Podle odhadů půjde o několik set tisíc korun.

„Skupina zlodějů se pokusila bankomat vytáhnout ven. Na základě telefonického oznámení na linku 158 od jednoho občana jsme na místo poslali hlídky. Jednoho zloděje se podařilo na místě zadržet, druhý, ozbrojený, utekl,“ popsala incident mluvčí sokolovské policie Andrea Kávová. Starosta Březové Miroslav Bouda označil zásah policie za rychlý a profesionální.

Policie zatím nevylučuje možnou souvislost s podobnými případy v celé republice. Může je mít na svědomí stejná organizovaná skupina. „Je to stoprocentně organizovaná skupina, protože tento rok už bylo napadeno osm bankomatů, které jsme rozmístili do měst a obcí,“ uvedl provozovatel služby bankomatů Kingston Consulting s.r.o. Radek Kameníček. Před dvěma týdny se dva pachatelé pokusili vykrást bankomat v Toužimi na Karlovarsku. Za pomocí vozidla ho vytrhli z podlahy a vytáhli před banku. V tu chvíli je vyrušila policejní hlídka, která také použila varovný výstřel k zastavení vozu. Pachatelům se přesto podařilo ujet.

Policisté v Česku od roku 2005 zaznamenali již více než 80 vloupání do bankomatů, způsobená škoda přesahuje 50 milionů korun. Lupiči se nejvíce zaměřují na přístroje, které nejsou přímo v bankách, ale například v obchodech či průchodech. Dostávají se do nich většinou autogenem.