Poplatky v nemocnicích hradeckého kraje skončí 1. ledna

Hradec Králové - Placení regulačních poplatků v nemocnicích Královéhradeckého kraje skončí 1. ledna. S odvoláním na náměstka kraje pro zdravotnictví a senátora Vladimíra Drymla (ČSSD) to napsala regionální Mladá fronta Dnes. Poplatky bude kraj hradit i v krajských ozdravovnách a uhradí i poplatky za recepty v lékárnách patřících do sítě krajských nemocnic.

Klienti krajských nemocnic se podle Drymla budou moci od 1. ledna rozhodnout, zda regulační poplatky zaplatí sami, nebo svolí k tomu, že je za ně zaplatí kraj. „Při nástupu prostě podepíší papír, že chtějí, aby za ně poplatky uhradil kraj,“ řekl Dryml.

Dodal, že kraj ve svém rozpočtu vyčlení i sumu, z níž bude poplatky hradit. Pro příští rok má činit zhruba 40 milionů korun. „Ale věřím, že to zdaleka tolik nebude. Doufáme, že zákonodárci brzy přijmou zákon, který některé poplatky zruší,“ řekl Dryml.

Dryml: Antimonopolnímu úřadu by to nemělo vadit

Ještě minulý týden noví krajští radní zvažovali, zda je termín 1. ledna 2009 technicky splnitelný a není napadnutelný. Ve středu však Dryml uvedl, že způsob, jímž by měl kraj regulační poplatky za klienty nemocnic dotovat, by neměl antimonopolnímu úřadu vadit. „Hrazení poplatků těm, kteří je nebudou chtít platit, se uskuteční formou sponzoringu nemocnic a dotování zdravotní péče v kraji,“ uvedl Dryml.

Zrušení poplatků v krajských nemocnicích bylo jedním z hlavních slibů, které dávala ČSSD před krajskými volbami. Volby v hradeckém kraji ČSSD vyhrála a koalici utvořila s KDU-ČSL a SNK ED.

Vydáno pod