Sarkozy k Topolánkovi: Jsem sám proti Arabům

Praha - Rozhovor dvou politiků může být tvrdý a v jeho průběhu nemusejí jeho účastníci používat zrovna vybraný slovník. Důkazem toho je záznam dialogu českého premiéra Mirka Topolánka s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, který pořídil na jejich schůzce 31. října v Paříži nejmenovaný diplomat. Politici se spolu bavili o finanční krizi, nevybíravě se vyjádřovali o Arabech a došlo i na politický handl ohledně předsednictví EU. Přepis rozhovoru otisklo dnešní vydání časopisu Reflex. Podle šéfredaktora týdeníku záznam pochází z vyšších diplomatických kruhů od osoby, u které nemůže být podezření, že by šlo o podvrh.

Sarkozy například chtěl, aby Česko ustoupilo od šéfování Unii pro Středomoří, což je instituce, která vznikla na francouzský popud a sdružuje země Evropské unie a severní Afriky. Česko by se jí mělo automaticky ujmout, až bude příští rok v čele EU. Nicméně Praha vyšla Paříži vstříct v otázce vedení Unie pro středomoří. Vicepremiér Alexandr Vondra na konci října k tomu upřesnil, že fakticky půjde o spolupředsednictví, tedy že schůzky povedou společně s Čechy v čele sedmadvacítky Francouzi, jako zástupci severní skupiny členských zemí, a Egypťané za jižní skupinu.

„Víš, co je to být sám proti všem Arabům? Mít je na telefonu? Jsou hrozní, přísahám,“ vyjádřil se o politických zástupcích severní Afriky Sarkozy. „Máš zkušenost, ale my ji máme zase s Východem,“ reagoval Topolánek. „Už jsem se také leccos přiučil. Alespoň jich je tam míň. Ale na jihu? Alžírský prezident Buteflika, Tunisan, marocký král, Libye, Izrael. Šílená práce,“ dodal Sarkozy.

Bojuj teď za mě, já budu bojovat za tebe

Výměnou za změnu předsednictví v Unii pro Středomoří nabídl francouzský prezident Česku předsedání v nepříliš významné iniciativě Východní partnerství v roce v roce 2011. „Udělejme dohodu. Zůstaneš předsedou východní Evropy. Potřebuješ mě. Já v křesle zůstávám, nechystám se odejít. Ty si vážně myslíš, že bych dal přednost Angele Merkelové? Pomohu ti se začátkem. A v závěru českého předsednictví se zasadím, abyste měli vliv, stejně jako bude mít Francie v Unii pro Středomoří. Bojuj teď za mě a já budu bojovat za tebe. Čím více se zasadíme jeden o druhého, tím lépe,“ shrnul francouzský prezident.

Topolánek se také se Sarkozym bavil o finanční krizi a domluvili se na tom, že se zástupce Česka dostane do francouzské delegace na summitu G20, kde není Česká republika členem. „Česká republika není zasažena tolik jako ostatní. Očekáváme ochlazení ekonomiky, růst nezaměstnanosti. Zpomalení hospodářství, v automobilovém průmyslu se bude propouštět. Chci rovněž zdvořile požádat, zda by se náš člověk nemohl dostat do francouzské delegace na summitu skupiny G20,“ řekl Topolánek.

„Souhlasím, beru s sebou ministra financí Česka. Řeknu to veřejně rád, tajné dohody nefungují. Znáš mě, jsem sice tvrdý, ale držím slovo. Vyhlásíme to spolu,“ dodal Sarkozy.

Vydáno pod