Lidé z Klausova okolí uvažují o euroskeptické straně

Praha - V okolí prezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause se uvažuje o založení nové pravicové a euroskeptické strany s pracovním názvem Libertas.cz. Ta by se příští rok mohla zúčastnit voleb do Evropského parlamentu. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Server uvádí, že strana by měla úzce spolupracovat s hnutím Libertas, které založil irský odpůrce lisabonské smlouvy Declan Ganley. Toto hnutí se významně přičinilo o irské odmítnutí lisabonské smlouvy v referendu. Další podrobnosti otisknou čtvrteční Lidové noviny.

„Že vzniká něco jako Libertas.cz pod jakousi záštitou prezidenta, lidí okolo něj a CEP, o tom se mluví, šušká. Nic bližšího o tom ale nevím,“ řekl podle serveru europoslanec za ODS Jan Zahradil. Institut CEP - Centrum pro ekonomiku a politiku založil Klaus v roce 1998.

Lidovky.cz s odvoláním na kuloárové informace uvádějí, že na přípravě nové strany se podílejí třeba bývalý Klausův mluvčí Petr Hájek, výkonný ředitel CEPu Petr Mach a dále Petr Havlík, Michal Petřík či David Matouš. Všichni prý s Klausem úzce spolupracují nebo spolupracovali. Podle serveru však všichni jmenovaní vznik strany popírají. „Zatím to není k žádnému veřejnému vyjadřování. Ale logicky vzato se teď na pravici otevřel prostor. Ta úvaha je tedy celkem logická,“ uvedl někdejší Klausův asistent Petr Havlík, který však vzápětí osobní účast na projektu odmítl.

Klaus patří k hlavním kritikům prohloubení evropské integrace a nejnověji také Lisabonské smlouvy. Naposledy ji kritizoval v úterý před Ústavním soudem, který však rozpor mezi smlouvou a českým ústavním pořádkem neshledal.