Podezřelí z krádeží v Terezíně si vyslechli žalobu

Terezín - Tři muži podezřelí z krádeže 824 bronzových destiček se jmény obětí z náhrobků na Národním hřbitově v Terezíně byli obžalováni z trestného činu krádeže. Oznámil to litoměřický státní zástupce Zdeněk Hammer. Národní hřbitov by měl v budoucnu proti vandalům a zlodějům hlídat kamerový systém. Práce na jeho instalaci již začaly.

Zdeněk Hammer dále sdělil rozmezí možných trestů pro trojici obžalovaných. Hrozí jim vězení od dvou do osmi let. Destičky z hřbitova zmizely v dubnu letošního roku. Policisté posléze část z nich nalezli ve sběrně šrotu na Lounsku. Z krádeže pak postupně obvinili tři muže z Mostecka.

Památník Terezín dostal od ministerstva kultury částku 1,8 milionu korun na zabezpečení hřbitova. Firma, která zde systém montuje, ve středu ukončila montáž osvětlení, dnes začíná pracovat na instalaci kamer. Monitorovaný bude nejen Národní hřbitov, ale i prostor hřbitova židovského. Vedení památníku plánuje spustit bezpečnostní systém už příští týden.

Na Národní hřbitov byla po skončení druhé světové války uložena do 2380 hrobů těla popravených z masových hrobů v terezínské Malé pevnosti, kde byla věznice gestapa. Také zde leží lidé, kteří ke konci války zemřeli v terezínském ghettu a litoměřickém koncentračním táboře. Jednalo se o největší zařízení svého druhu v protektorátu Čechy a Morava, během války jimi prošlo zhruba 200.000 lidí z celé Evropy. Jen asi třetina z nich se dočkala konce války. Část vězňů zemřela v Terezíně, další ve vyhlazovacích táborech. Památník v Terezíně vznikl v květnu 1947, tehdy se jmenoval Památník národního utrpení.